Oglasi

JAR: Oko 300 povrijeđenih u sudaru vozova

U nesreći koja se desila blizu Pretorije, od oko 300 povrijeđenih, 20-ero ima teže povrede, a najmanje troje je u kritičnom stanju
Do sudara je došlo u četvrtak ujutro kada je voz, koji je išao od predgrađa ka Pretoriji, udario u drugi vozAP Ilustracija

U sudaru dva putnička voza prepuna učenika, zaposlenika i drugih putnika nedaleko od Pretorije, prijestolnice Južnoafričke Republike (JAR), povrijeđeno je oko 300 osoba, saopćili su ljekari.

Do sudara je došlo u četvrtak ujutro kada je voz, koji je išao od predgrađa ka Pretoriji,  udario u drugi voz, koji se stajao na istom kolosjeku, prenio je AFP.

"Nije riječ o frontalnom sudaru, nego se voz zabio u kompoziciju ispred sebe", rekla je Lillian Mofokeng, glasnogovornica željeznice.

Uzrok nepoznat

Od oko 300 povrijeđenih, 20-ero ima teže povrede, a najmanje troje je u kritičnom stanju, izjavio je glanogovornik Hitne pomoći Johan Piterse.

"Većina stradalih su odrasli, ali ima i znatan broj djece. Pobrojali smo barem pedesetero djece među povrijeđenim", rekao je Pieterse.

Uzrok sudara, zasad, nije poznat.

Oba voza pripadaju državnoj željezničkoj kompaniji Metrorail.

Oko 90 posto putničkih vozova u Južnoafričkoj Republici staro je više od 50 godina, a najnoviji datiraju iz 1986. godine.

Izvor: Agencije