JAR obilježava godišnjicu Mandeline smrti

Obilježavanje prve godišnjice smrti nekadašnjeg predsjednika Nelsona Mandele počela je u petak rano ujutro u Južnoafričkoj Republici molitvama i napjevima na brdašcu u Pretoriji posvećenom borcima za slobodu i borbi protiv aparthejda.

“Život naših predaka stup je naše mudrosti”, rekao je Ron Martin, šef klana, koji je paljenjem trava zazvao pretke Južne Afrike tražeći njihov blagoslov, prenosi Hina.

Zatim je nizao molitve, kršćansku, hindusku, muslimansku, jevrejsku, čak rastafarijansku u čast raznolikosti Južnoafričke Republike te kako bi izrazio univerzalnost poruke u borbi protiv nepravde.

Mandeli, dobitniku Nobelove nagrade za mir, odaje se počast zbog njegovog rada na nacionalnom pomirenju nakon ugnjetavanja i zvjerstava počinjenih pod rasističkim režimom aparthejd od 1948. do 1994. godine.

Zahvalna udovica

Graca Machel, Mandelina udovica, kazala je: “Imala sam povlasticu biti rame na koje se oslanjao u sutonu svog života i bit ću vječno zahvalna što me odabrao za tu ulogu”.

U odsustvu predsjednika Jacoba Zume, koji je u državnoj posjeti Pekingu gdje prisustvuje forumu kineskih i južnoafričkih poslovnih ljudi, svečanost se održavala u Freedom Parku u Pretoriji, memorijalnom centru podignutom kamenjem s različitih mjesta u JAR-u gdje su pali mučenici za slobodu.

Cijelu zemlju poziva se na šest minuta i sedam sekundi buke i tišine u devet sati 56 minute i 53 sekunde, simbolizirajući 67 godina političke aktivnosti Mandele.

Godišnjica će u javnim ustanovama i na javnim mjestima biti obilježena automobilskim sirenama i zvonima koja će zvoniti tri minute i sedam sekundi, nakon čega će uslijediti tri minute šutnje.

Povodom godišnjice smrti Nelsona Mandele, građani Južnoafričke Republike će nositi majice i odjeću sa napisima “Madiba”, kako su ga od milja nazivali njegovi sunarodnjaci svih boja kože i rasa, iskazujući tako zahvalnost Mandeli za njegovu dugogodišnju političku borbu za ravnopravnost crnačkog stanovništva.

Potpredsjednik Ramaphosa je izjavio da su građani Južnoafričke Republike danas mnogo ujedinjeniji i složniji u odnosu na vrijeme aparthejda. Aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice Mandeline smrti nastavit će se obilježavati tokom cijele sedmice.

Rođen 1918. godine, Nelson Mandela je postao prvi crni predsjednik svoje zemlje i simbol rasnog pomirenja nakon tri stoljeća bjelačke prevlasti.

Umro je 5. decembra 2013. u Johannesburgu. Sahranjen je u Qunuu, rodnom selu, na jugu zemlje.

Izvor: Agencije