JAR: Ministar se izvinio zbog antimuslimanskih komentara

Ministar policije Bheki Cele je uputio izvinjenje muslimanskoj zajednici zbog bogohulnih riječi policajca (EPA)

Ministar policije Južnoafričke Republike Bheki Cele je uputio izvinjenje muslimanskoj zajednici u toj zemlji zbog bogohulnih riječi jednog policajca tokom privođenja vjernika zbog kršenja mjera uvedenih tokom pandemije korona virusa.

Izvinjenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je na društvenim mrežama objavljen videosnimak na kojem se vidi kako policajci u subotu privode 24 muslimanska vjernika u provinciji Mpumalanga.

Na kraju snimka može se čuti kako jedan od policajaca pita vjernike: “Da li ste vi možda veći od predsjednika? Je li Muhammed veći od predsjednika?”

Predsjednik JAR-a Cyril Ramaphosa je 27. marta saopćio da su uvedene restriktivne mjere zbog pandemije korona virusa, prenosi Anadolija.

Neprihvatljive riječi policajca

Policija je saopćila da su privedeni vjernici kršili propise koji se odnose na karantin i zabranu okupljanja, zbog čega će protiv njih biti pokrenuta optužnica ili će biti novčano kažnjeni.

Glasnogovornik policije Vishnu Naidoo je u saopćenju naveo da su riječi koje je uputio policijski službenik potpuno neprihvatljive te da nije trebalo doći do incidenta.

Istakao je, također, da je policijska uprava zatražila da se cijeli slučaj istraži te da osoba ili osobe koje su iznijele uvredljive riječi budu identificirane i kažnjene.

Južnoafrička Republika je među afričkim zemljama koje imaju najveći broj infekcija korona virusom, sa 4.546 potvrđenih slučajeva i 87 umrlih.

Muslimani čine 3,5 posto od oko 57 miliona stanovnika ove afričke zemlje.

Izvor: Agencije