Japanski premijer Shinzo Abe podnio ostavku

Shinzo Abe se bori protiv ulceroznog kolitisa (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, podnio je  u petak ostavku zbog pogoršanog zdravlja.

“Ne mogu biti premijer ako ne mogu donositi najbolje odluke za svoj narod. Odlučio sam napustiti položaj koji zauzimam [kao premijer]”, izjavio je on, prenosi Reuters.

Godinama se bori protiv ulceroznog kolitisa, a dvije nedavne bolničke posjete unutar sedam dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja mandata kao čelnik stranke, i stoga, premijer, do septembra 2021. godine.

Njegova ostavka će potaknuti utrku za vodstvom u stranci, čiji čelnik mora biti formalno izabran u parlamentu.

Konzervativni Abe se vratio kao premijer na rijetki drugi mandat u decembru 2012. godine, obećavši da će potaknuti rast sa svojom mješavinom “Abe ekonomije”, hiperjednostavne monetarne politike, fiskalnog trošenja i reformi.

Premašio rekord praujaka Satoa

Također je obećao osnažiti japansku odbranu te preispitati pacifistički Ustav.

U ponedjeljak je Abe premašio rekord najdužeg kontinuiranog mandata na premijerskom mjestu, koji je prethodno postavio njegov praujak Eisaku Sato prije pola stoljeća.

Pod paljbom zbog nošenja s pandemijom koron avirusa i skandalima među članovima stranke, Abe je nedavno doživio opadanje podrške na jednu od najnižih nivoa tokom osam godina od kada je u premijerskom uredu.

Japan nije doživio eksplozivan porast zaraze virusom kao drugdje, no Abe je kritiziran zbog nespretnog ranog odgovora i onoga što kritičari nazivaju manjkom vodstva dok se zaraza širila.

U drugom tromjesečju Japan je pretrpio najveću ekonomsku krizu, dok je pandemija ispraznila shopping centre i srušila potražnju za automobilima i drugim izvoznim proizvodima, ostavljajući prostora za snažnije političke mjere kako bi se izbjegla dublja recesija.

Izvor: Agencije