Japanski premijer pozvao Kinu na razgovore

Navodeći važnost odnosa između dvije najveće azijske privrede, Abe je rekao da za održavanje razgovora ne treba postavljati bilo kakve preduvjete (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u petak na održavanje samita ili sastanka na nivou ministara vanjskih poslova njegove zemlje i Kine što je prije moguće.

Odnosi između Kine i Japana su pogoršani posljednjih mjeseci zbog teritorijalnog spora oko nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, prenosi Tanjug.

Navodeći važnost odnosa između dvije najveće azijske privrede, Abe je rekao da za održavanje razgovora ne treba postavljati bilo kakve preduvjete.

Abe je to rekao tokom posjete Singapuru odgovarajući na pitanja na jednom akademskom forumu, prenio je Reuters.

Kina je hladno odgovorila na Abeov poziv, rekavši da odgovornost za bolje odnose leži na Japanu.

Izviđački avion

Abeov poziv uslijedio je dva dana nakon što je Tokio podigao lovačke avione da prate kineski izviđački avion koji je letio međunarodnim zračnim prostorom između otoka Okinave.

To je bio prvi slučaj da je Peking poslao vojni avion u prolaz kojim se izlazi u Pacifik, rekao je zvaničnik u Tokiju, koji je dodao da je to znak “sve većeg unapređenja pomorskih sposobnosti Kine”.

U petak su brodovi kineske obalske straže, za koje se smatra da su naoružani, prvi put su ušli u teritorijalne vode kod otoka pod japanskom kontrolom, oko kojih se dvije zemlje spore.

Iako kineski Vladini brodovi redovno ulaze u sporne teritorijalne vode kako bi pokazali da su one njihove, ovo je prvi put da se to desilo od kada je Kina ove sedmice objedinila nekoliko agencija pod zastavom obalske straže, čiji brodovi su sada naoružani.

Teritorijalni spor koji traje od prije nekoliko decenija pojačan je početkom mjeseca, kada je objavljena vijest da kineski državna naftna kompanija namjerava da razvije sedam novih gasnih polja u Istočnom kineskom moru, čime bi mogao da se isisa i gas koji se nalazi ispod susjednih voda koje Japan smatra svojima.

Ubrzano širenje

Peking je bio usporio eksploataciju gasa u Istočnom kineskom moru, ali sada ubrzano širi istraživanja gasnih polja kako bi zadovoljio velike potrebe u energentima.

Peking tvrdi da su otoci Diaoyu od davnina njihovi i da ih je Japan okupirao poslije rata 1895, te da je poslije poraza u Drugom svjetskom ratu trebao da ih vrati kao što je uradio sa svim drugim nasilno okupiranim teritorijama.

Abe smatra da o otocima ne treba razgovarati i da za njega spor ne postoji pošto su otoci japanski.

Zbog napetosti s Kinom, kao i zbog nedavnih raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, Abeova administracija odlučila je da ponovo razmotri dugoročnu vojnu strategiju koju je donijela sada opoziciona Demokratska partija Japana 2010. godine.

Japansko Ministarstvo odbrane je u petak objavilo da Japan treba da osnaži sposobnost svoje vojske da odvrati i suprotstavi se raketnim napadima, uključujući i moguće stjecanje sposobnosti da udari po neprijateljskim bazama, ali zvaničnici negiraju da će to biti korišteno za preventivne napade.

Ratoborni premijer je ove godine, prvi put u posljednjih deset godina, povećao vojni budžet zemlje zbog zabrinutosti u vezi s vojnim jačanjem velikog susjeda s kojim je Japan u teritorijalnom sporu.

Izvor: Agencije