Oglasi

Japanski pasoš najbolji na svijetu za putovanja

Državljani Japana mogu ući u 191 zemlju bez vize ili je dobiti prilikom ulaska.
Pasoš, BiHHrvatski pasoš je na 19, srbijanski na 40, crnogorski i makedonski na 47, a bh. na 52. mjestuAl Jazeera - Ilustracija

Japanski pasoš omogućava pristup najvećem broju svjetskih odredišta bez vize, pokazuje indeks pasoša koji je objavio britanska advokatska kompanija Henley & Partners.

Ljudi koji posjeduju japanski pasoš mogu ući u 191 zemlju bez vize ili je dobiti prilikom ulaska, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Indeks se temelji na podacima Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj (IATA) i daje podatke o tome koji nivo pristupa nudi svaki pasoš te koje su vize potrebne.

Singapurski pasoš zauzeo je drugo mjesto, a nudi ulazak bez vize u 190 zemalja.

Slovenski pasoš na 12. mjestu

Slijede njemački i južnokorejski pasoši, koje omogućavaju ulazak u 189 zemalja.

Imati japanski paso uvijek je bilo korisno - prije je bila na drugom mjestu.

Po japanskoj vladi, to odražava dobar međunarodni imidž zemlje, treće najveće ekonomije i jedne od najsigurnijih zemalja.

Slovenski pasoš je na 12, hrvatski na 19, srbijanski na 40, crnogorski i makedonski na 47, bosanskohercegovački na 52, a kosovski na 102. mjestu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.