Japanski novinar spašen nakon tri godine zatočeništva u Siriji

Novinar Jumpei Yasuda će, nakon neophodnih procedura, biti predat japanskim zvaničnicima (Anadolija)

Japanski novinar Jumpei Yasuda, koji je 2015. godine ilegalno ušao na teritoriju Sirije, gdje je potom kidnapiran, zahvaljujući uspješnoj akciji turske obavještajne službe, u utorak je prebačen na teritorij Turske, javlja Anadolija.

Guverner turskog grada Hataya Erdal Ata je u srijedu potvrdio kako su sigurnosne i ekipe obavještajnih službi u utorak iz Sirije na teritorij Turske prebacile osobu koja nije imala dokumente, a za koju je naknadno potvrđeno da je japanski državljanin.

“Naše državne službe su danas, nakon konsultacija s japanskim institucijama, utvrdile kako je riječ o japanskom novinaru Jumpeiu Yasudi, koji je 2015. godine ilegalnim putem ušao u Siriju, nakon čega je kidnapiran i do sada se vodio kao nestao”, rekao je Ata na konferenciji za novinare.

Uspjeh policije i obavještajnih službi

Dodao je kako se japanski novinar trenutno nalazi u prostorijama turske Službe za vraćanje stranaca u Hatayu te kako će, nakon neophodnih procedura, biti predan japanskim zvaničnicima.

“Jutros smo razgovarali s japanskim ambasadorom u Ankari i on se zahvalio Turskoj. Zahvaljujući uspješnoj akciji turske policije i obavještajne službe, spašen je japanski novinar, koji je duže od tri godine bio talac u Siriji”, poručio je Ata.

Na pitanje novinara da li je u akciju bila uključena i vojska, Ata je kazao da nije te da je novinar spašen zahvaljujući uspjehu policije i obavještajnih službi.

Izvor: Agencije