Japanski ministar zakasnio tri minute, opozicija traži ostavku

Parlamentarna opozicija je veoma kritična prema Sakuradi, koji iza sebe ima niz gafova (Arhiva)

Zastupnici opozicije zatražili su ostavku ministra za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Yoshitake Sakurada, nakon što zakasnio tri minute na sastanak u japanskom parlamentu.

Opzicija tvrdi da je Sakurada, koji se izvinio za kašnjenje, pokazao nepoštovanje prema dužnosti, a njeni zastupnici su u znak protesta u narednih pet sati bojkotovali sastanak komiteta za budžet, tvrdi BBC.

Parlamentarna opozicija je veoma kritična prema Sakuradi, koji iza sebe ima seriju gafova.

Prošle sedmice, izjavio je da je razočaran što su plivačici Rikako Ikee, japanskoj nadi na predstojećim Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju ljekari dijagnosticirali leukemiju.

Nikada nije koristio računar

“Ona je potencijalna osvajačica zlatne medalje, sportistkinja od koje imamo velika očekivanja. Veoma sam razočaran“, rekao je Sakurada, kojeg su brojne kritike natjerale da se izvini.

Prije tri godine, također je bio na meti kritika, nakon što je takozvane „žene za ugodu“, koje su bile primorane pružati seksualne usluge japanskim vojnicima u Drugom svjetskom radu, nazvao „profesionalnim prostitutkama“.

Prošle godine, Sakurada, koji je ujedno i ministar za kibernetičku sigurnost, rekao je da nikada nije koristio računar, te da su to umjesto njega radili podređeni.

Mada se kašnjenje na sastanke u Japanu ne smatra nekulturnim, posljednji Sakuradin incident novi je na listi promašaja koje mu pripisuje opozicja.

Sakurada je na dužnost stupio u oktobru prošle godine, a zadatak mu je da nadgleda pripreme za kibernetičku sigurnost Olimpijskih igara u Tokiju.

Izvor: Mediji