Japanski ministar pravde podnio ostavku

Tanaka je drugi ministar koji je podnio ostavku otkad je premijer Noda imenovan u septembru 2011. (Reuters)

Japanski ministar pravde, koji se već dugo suočava s pozivima da podnese ostavku zbog ranijih veza s organiziranom kriminalnom grupom, odstupio je s dužnosti navodeći zdravstvene razloge, saopćio je zvaničnik japanske Vlade.

Keishu Tanaka (74) podnio je ostavku u utorak nakon što je napustio bolnicu u Tokiju, gdje je primljen u petak zbog aritmije i visokog pritiska.

Tanakina ostavka je druga ministarska ostavka otkad je premijer Yoshihiko Noda imenovan u septembru 2011.

Premijera podržava blizu 20 posto građana, prema istraživanjima javnog mnijenja. Postoje pritisci da Noda sazove izbore, a analitičari smatraju da bi njegova stranka mogla izgubiti, prenose agencije.

“Ostavka će vjerovatno dodatno umanjiti podršku Node u njegovoj stranci. Očigledno će mu biti sve teže da nastavi voditi državu”, kazao je Mikitaka Masuyama, profesor političkih nauka.

“Nije jasno da li bi ovo izazvalo vanredne izbore. Zbog male podrške Vladi ne bi ništa dobio raspuštanjem Parlamenta i brzim organiziranjem novih izbora.”

Pritisak javnosti

Već danima javnost traži ostavku Tanake nakon što su ga novinari povezali sa organiziranom kriminalnom grupom Yakuza.

Sekretar kabineta Osamu Fujimura kazao je novinarima da je Tanaka podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Tanaka je ranije izjavio kako je upoznao jednog kriminalca sa ženom koju je kriminalac kasnije oženio, te da je prije 30 godina prisustvovao zabavi šefa jedne kriminalne bande.

Tvrdio je da u to vrijeme nije bio upoznat sa kriminalnim vezama mladoženje.

Tanaka je, također, priznao da je njegova stranka, primila donacije u vrijednosti od 5.300 američkih dolara od strane kompanije između 2006. i 2009. Primanje donacija od stranih državljana je ilegalno.

Iz Tanakinog ureda je saopćeno kako je on vratio sav novac, prenose japanski mediji.

Noda je u augustu obećao da će uskoro sazvati izbore.

Skandal s Tanakom je posljednji u seriji neugodnih događaja za Nodu, trećeg premijera iz reda vladajućih demokrata u tri godine.

U septembru prošle godine, nakon što je Noda formirao Vladu, ministar trgovine Yoshiro Hachiro podnio je ostavku zbog izjava o radijaciji nakon posjete Fukushimi, mjestu gdje su zemljotres i cunami izazvali eksploziju nuklearnog postrojenja.

Izvor: Agencije