Oglasi

Japanska svemirska letjelica stigla do asteroida Ryugu

Nakon četiri godine putovanja Hayabusa 2 stigla do asteroida, tražit će mjesto za slijetanje istraživačke sonde.
Asteroid, RyuguPretpostavlja se da asteroid Ryugu, promjera blizu jednog kilometra, sadrži organske tvariEPA

Japanska svemirska letjelica Hayabusa 2 stigla je u srijedu, nakon gotovo četverogodišnjeg putovanja, do svog odredišta - asteroida Ryugua, objavila je japanska svemirska agencija JAXA. 

Letjelica se pozicionirala blizu 20 kilometara od asteroida Ryugua, koji se nalazi 300 milijuna kilometara od Zemlje, kako bi obavila detaljna promatranja i pronašla mjesto za slijetanje male sonde, koju su razvile Njemačka i Francuska.

Sonda bi trebala pristati uz asteroid kako bi prikupila uzorke tla.  

Potraga za organskim tvarima

JAXA planira operaciju slijetanja na asteroid provesti u rujnu, prenosi Hina.

Pretpostavlja se da asteroid promjera blizu jednog kilometra sadrži organske tvari, a JAXA se nada da će ispitivanja uzoraka tla s Ryugua dati neke odgovore na još otvorena pitanja o nastanku i razvoju Sunčeva sustava.

Letjelica Hayabusa 2, lansirana u prosincu 2014. iz Japana, trebala bi se vratiti na Zemlju do kraja 2020. s uzorcima s Ryugua.

Hayabusa na japanskome znači sokol, a Ryugu je mitska palača na dnu mora u kojoj prebiva zmajski kralj iz japanskog folklora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.