Japanke masovno skidaju aplikaciju protiv seksualnog uznemiravanja

Tokijska policija je saopštila da je u 2017. godini prijavljeno 1.750 slučajeva uznemiravanja, uglavnom u metroima i na stanicama (Wikipedia)

Japanke su počele masovno da skidaju s interneta aplikaciju za mobilne telefone kako bi se zaštitile od seksualnog uznemiravanja u prepunim metroima u vrijeme špica.

Aplikaciju „Digi Police“ napravila je tokijska policija prije tri godine, ali je opcija zastrašivanja zlostavljača dodata tek prije nekoliko mjeseci.

„Digi police“ su od tada s interneta skinule stotine hiljada osoba, što je neobično za aplikaciju koju je razvila Vlada Japana, tvrdi agencija Beta.

U prepunim metroima i drugim javnim mjestima u Japanu, žene se često suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem, ali su uglavnom previše uplašene da pozovu u pomoć zbog osjećaja stida.

Rijetki nasilni zločini u Japanu

Uz pomoć aplikacije, žrtve mogu da pritisnu na telefonu ikonicu „odbij zlostavljača“ koja proizvodi poruku „Ovdje je zlostavljač. Molim vas, pomozite“. Nakon još jednog pritiska na ikonicu, glas neprestano ponavlja „Molim vas, prestanite!“.

Nasilni zločini su rijetki u Japanu, ali je seksualno uznemiravanje, od dodirivanja žrtava do stavljanja ruke ispod njihove odjeće, svakodnevna pojava.

Na stanicama i u metroima postavjeni su posteri kojima se putnici podsjećaju da je seksualno uznemiravanje krivično djelo.

Tokijska policija je saoštila da je u 2017. godini prijavljeno 2.620 seksualnih krivičnih djela, uključujući 1.750 slučajeva uznemiravanja, uglavnom u metroima i na stanicama.

Izvor: Agencije