Japan za sada neće odobriti Avigan za liječenje COVID-19

Laboratorij, Istraživanje
Japan očekuje da će u julu početi klinička ispitivanja vakcine za bolest koju izaziva novi korona virus (EPA)

Vlada Japana odustala je od odobrenja lijeka Avigan Fujifilm Holdings Corp za liječenje bolesti COVID-19 do kraja svibnja.

Premijer Shinzo Abe izjavio je ranije ovoga mjeseca kako se nada da će lijek, ukoliko se potvrdi njegova učinkovitost i sigurnost, biti odobren tijekom svibnja, prenosi Hina, poziovajući se na agenciju Kyodo News.

Abe je tada rekao da Vlada ima cilj do kraja mjeseca odobriti lijek protiv gripe Avigan za liječenje COVID-19.

Početkom ožujka Avigan je dobio pohvale Nacionalnog centra za razvoj biotehnologije Kine, koji je priopćio da je lijek koji je proizveo japanski Fujifilm “učinkovit u liječenju COVID-19”, što je povećalo vrijednost dionica japanske kompanije za više od 15 posto.

Japan očekuje da će u srpnju početi klinička ispitivanja cjepiva za bolest koju izaziva novi korona virus, kazao je ranije Abe.

Intenzivan rad na vakcini

Obraćajući se parlamentarnom odboru za proračun, otkrio je da se rad na cjepivima provodi u nekoliko institucija, među kojima su Sveučilište u Tokiju, Sveučilište u Osaki i Nacionalni institut za zarazne bolesti.

Napominjući da su ispitivanja cjepiva već počela u drugim zemljama, Abe je rekao kako se nada da će “programi ispitivanja cjepiva početi u što kraćem roku, crpeći svjetsku mudrost”.

Japanski premijer najavio je u ponedjeljak kako će tijekom dana biti ukinuto izvanredno stanje koje je zbog pandemije korona virusa i nakon sredine svibnja vrijedilo na području Tokija i u još četiri administrativna područja u toj zemlji, ali je upozorio na mogućnost ponovnog uvođenja restrikcija bude li se zaraza širila.

Japan je uspio izbjeći masovno širenje epidemije uz nešto više od 16.000 slučajeva zaraze te 839 smrtna slučaja.

Izvor: Agencije