Japan ušao u recesiju u prvom kvartalu

Japan je izuzetno ranjiv na posljedice pandemije s obzirom na svoju zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom (EPA)

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromesečju ove godine, nakon što je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena, prenosi Tanjug.

Japanska vlada je izvijestila da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 posto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata, javio je CNBC.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, privatne investicije u stanogradnju za gotovo 17 procenata. a potrošnja domaćinstava za 3,1 posto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se, kažu, treća po veličini svjetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabilježi pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromjesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 posto.

Ranjivost na posljedice pandemije

Japan je izuzetno ranjiv na posljedice pandemije s obzirom na svoju zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživjeli su krah zbog mjera blokade usmjerenih na borbu protiv bolesti COVID-19.

Vlada je usvojila paket mjera podrške vrijedan gotovo 108.000 milijardi jena (1.000 milijardi dolara), a planira još veća sredstva, uključujući pomoć malim preduzećima i uplatu novčane pomoći građanima.

Najmanje 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je korona virusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svijetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle sedmice ublažio mjere vanrednog stanja u većem dijelu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja.

Izvor: Agencije