Japan ukinuo povlašteni trgovinski status Južnoj Koreji

Tokio je u julu ograničio izvoz materijala ključnih za proizvodnju poluvodiča i pametnih telefona u Južnoj Koreji (EPA)

Japan brani svoju odluku o ukidanju statusa povlaštenog trgovinskog partnera za Južnu Koreju, nakon što je odluka u srijedu stupila na snagu, čime su odnosi između dvije zemlje dodatno pogoršani.

Glasnogovornik japanske Vlade Yoishihide Suga je na konferenciji za novinare rekao da je potez bio “potreban radi sigurnosti”.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova pozvao je japanskog ambasadora u Seulu Yasumasa Nagaminea da protestira protiv odluke Tokija.

Južnokorejski premijer Lee Nak Yeon rekao je drugim ministrima u Vladi da će podnijeti tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji – WTO zbog “nepoštene ekonomske osvete” Tokija, navodi japanska agencija Kyodo.

Kabinet japanskog premijera Shinzoa Abea je ranije u augusru odlučio ukinuti status Južne Koreje kao povlaštenog trgovinskog partnera.

Južna Koreja je zbog tog poteza odlučila isto učiniti Japanu.

Osveta zbog odluke Vrhovnog suda

Prošle sedmice Seul je najavio ukidanje sporazuma o razmjeni obavještajnih informacija s Japanom.

Tokio je u julu ograničio izvoz materijala ključnih za proizvodnju poluvodiča i pametnih telefona u Južnoj Koreji.

Ovaj niz poteza Japana smatra se osvetom zbog prošlogodišnje odluke južnokorejskog Vrhovnog suda protiv japanskih kompanija zbog prisilnog rada tokom rata.

Vrhovni sud je japanskim kompanijama naredio isplatu kompenzacija za radnike koji su bili prisiljeni na rad toekom japanske kolonijalne okupacije Korejskog poluotoka između 1910. i 1945. godine.

Tokio je saopćio da je pitanje reparacija riješeno paktom iz 1965. godine, kojim su utvrđeni diplomatski odnosi dvije zemlje.

Međutim, Seul navodi da se ne mogu miješati u građanske parnice te da poštuje odluku Vrhovnog suda.

Izvor: Agencije