Japan: Ubjedljiva pobjeda konzervativaca

Japanski izbori nisu donijeli iznenađenje: nakon tri godine, na vlast se vraća konzervativna Liberalno demokratska partija (LDP) Shinza Abea.

Izlazne ankete navode da je LDP s velikom prednošću pobijedio vladajuću Demokratsku partiju Japana.

Posljednji podaci govore da je od ukupno 480 mjesta u Donjem domu Parlamenta 388 otišlo opoziciji, u okviru koje je i LDP.

Vladajuće stranke dobile su za sada 52 mandata.

Prema najavama, novi premijer bi trebao biti konzervativni i pomalo radikalni Shinzo Abe. Brojni svjetski mediji ga opisuju u japanskom stilu kao jastreba.

“Više nego što sam vjerovao u pobjedu LDP-a, osjećam da je narod Japana rekao ‘ne’ konfuznoj politici demokrata za prethodne tri godine”, kazao je Abe.

Ostavka Node

Japanski premijer Yoshihiko Noda priznao je u nedjelju poraz na parlamentarnim izborima i najavio da će podnijeti ostavku na mjesto lidera stranke.

“Podnijet ću ostavku na mesto šefa Demokratske partije Japana (DPJ) zato što ozbiljno shvatam ovaj rezultat. Duboko se izvinjavam što nisam uspeo da postignem rezultate”, rekao je Noda na konferenciji za novinare.

Na pitanje zašto je DPJ toliko izgubila podršku, Noda je odgovorio da nisu uspjeli da ispune očekivanja birača po dolasku na vlast 2009. godine. 

Prijevremeni parlamentarni izbori zakazani su pošto je prije mjesec dana premijer Noda raspustio parlament u zamjenu za podršku opozicije pri donošenju nekoliko važnih zakona.

Od 480 poslanika, 300 će biti izabrano u jednomandatnim izbornim okruzima, a 180 sa partijskih spiskova.

U predizbornoj trci za Predsjednički (donji) dom japanskog Parlamenta učestvovalo je 12 partija sa 1.504 kandidata, što je najveći broj od kako se primjenjuje aktuelni izborni sistem iz 1996. godine, navodi japanska novinska agencija.

Noda je pozvao glasače da ne daju povjerenje LDP-u, koji je vladao zemljom skoro neprestano više od 50 godina, prije nego što je na vlast prije tri godine došla njegova partija.

Kazaljka sata

“Na izborima će se odlučivati da li da idemo naprijed, ili da kazaljku sata pomjerimo unazad”, rekao je Noda.

Abe se založio za reformu japanskog obrazovnog sistema, a posebnu pažnju posvetit će sprečavanju nasilja u školama.

Pobjeda liberala znači čvršću politiku prema Kini u sukobu oko spornih otoka u Istočnom kineskom moru, ponovno okretanje ka nuklearnoj energiji za dobijanje struje i pored katastrofe u Fukushimi, radikalno monetarno popuštanje od strane Banke Japana i veliko trošenje kako bi se pobijedila deflacija i jak jen.

Abe je također obećao da će iz pacifističkog Ustava biti uklonjena ograničenja vojnog angažiranja Japana i izmijeniti ono što konzervativci vide kao suvišna izvinjenja zbog japanske ratne prošlosti.

Kinesko-japanski odnosi su naglo zahladili nakon što je Japan kupio sporne otoke od privatnog vlasnika, za koja Peking tvrdi da su njihova od davnina.

Abe može ublažiti svoj čvrst stav prema Pekingu pragmatičnim pristupom koje je zauzeo kada je došao na vlast 2006. godine, ali sada bi mogao imati manje slobode za tako nešto, jer su napetosti porasle i on je najavio da će nastojati pojačati savez s Washingtonom.

Poslije nedjeljnih izbora će Abe biti šesti premijer od 2006. godine, a Japan u četvrtoj recesiji od 2000. godine.

Poslovne prilike su pogoršane i u drugom uzastopnom kvartalu, u tromjesečju do decembra, i s malim izgledima na poboljšanje iduće godine.

Neopredijeljeni glasači

Između 30 i 50 procenata glasača je bilo neopredijeljeno samo dva dana pred izbore, pokazuju analize.

Stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će to utjecati na opći trend, iako će izlaznost pasti vjerovatno ispod 69 procenata, viđenih na posljednjim izborima za Donji dom 2009. godine.

Neodlučnosti glasača doprinosi i usitnjavanje političkog tijela, koje sada ima na desetine partija, a od kojih su neke stare samo sedam dana i takmičit će se na izborima.

Tome treba dodati konfuziju oko političkih razlika između glavnih pretendenata na vlast.

Za razliku od ranijih izbora, glavne tačke razilaženja nisu tako jasno definirane i u tom smislu je japanskim glasačima teže da ih razumiju.

Od 2007. godine nijedan vladajući blok nije imao većinu u Gornjem domu, koji može blokirati zakone, ugovore i budžet.

LDP i njeni saveznici vjerovatno će pokušati osigurati većinu u Gornjem domu na izborima idućeg jula, kada se bira polovina mjesta.

Izvor: Agencije