Japan: U budžetu još 142 milijarde dolara

U fokusu je i izbor novog guvernera centralne banke, koji bi mogao biti imenovan već ove sedmice (EPA)

Japanski Parlament je usvojio dodatni budžet od 142 milijarde dolara, koji bi trebao odigrati ključnu ulogu u nastojanjima novog premijera Shinza Abea da suzbije višegodišnju deflaciju.

Riječ je o paketu mjera teškom 13.100 milijardi jena, koji je dio sveobuhvatnijeg paketa poticaja najavljenog u januaru, a cilj mu je oživjeti treću po veličini svjetsku ekonomiju.

Nova sredstva bit će usmjerena na različite mjere poticaja za ekonomiju, uključujući povećanje zapošljavanja, modernizaciju zastarjele japanske infrastrukture, te obnovu područja pogođenih zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine.

Među ostalim mjerama potrošnje, u planu je i pokrivanje manjka u finansiranju državnog penzionog sistema.

Ukupna vrijednost navedenog paketa mogla bi dosegnuti 20.000 milijardi jena (oko 220 milijardi dolara) ako se u njega uračunaju izdvajanja lokalnih vlasti i privatnog sektora.

Uskoro novi guverner

Japanska ekonomija u razdoblju od septembra do decembra smanjena je treće tromjesečje zaredom, zaglavivši u recesiji najvećim dijelom zbog slabe vanjske potražnje za japanskim robama i uslugama.

To je ojačalo bojazni u vezi sposobnosti ekonomije da učvrsti oporavak.

Novi premijer obećao je da će suzbiti višegodišnji trend pada cijena, koji pritišće potražnju i investicije kompanija u toj zemlji, a to planira postići većom potrošnjom i agresivnijim popuštanjem monetarne politike.

Već je pojačao pritisak na japansku centralnu banku da poduzme takve mjere, pa je u fokusu i izbor novog guvernera banke, koji bi mogao biti imenovan već ove sedmice.

Izvor: Agencije