Japan širi potragu za F-35, SAD strahuje od hakera

Avion, koji je napravila kompanija Lockheed Martin i koji je bio star manje od godinu, bio je prvi sastavljeni u Japanu (EPA)

Potraga za nestalim borbenim avionom japanske avijacije F-35 proširena je danas, saopćio je glasnogovornik ratne avijacije ove azijske države, prenose agencije.

Prema njegovim riječima, u narednim danima će se u potragu uključiti mornarički brod i američki tim stručnjaka, javlja agencija Reuters.

Do sada su, kako navodi agencija, pronađeni samo mali dijelovi aviona koji je nestao tokom vježbe 9. aprila.

„Avion i pilot još nisu pronađeni. Istražitelji do sada nisu uspjeli otkriti sudbinu nestalog aviona“, rekao je glasnogovornik.

Pretraga trenutno obuhvata oko 17.500 kvadratnih kilometara mora na sjeveroistoku Japana i koriste se brodovi opremljeni sonarima koji mogu pretraživati dno mora na dubini do 1.500 metara.

Sjedinjene Američke Države su zabrinute kako bi neko mogao stići do olupine aviona i dođe do softverskog sistema, što bi omogućilo da taj sistem u budućnosti bude hakiran.

Ni godinu star avion

„Uvijek postoji bojazan kako bi neko, kada izgubite komad napredne tehnologije kao što je F-35, mogao da ga se domogne. Prilično sam uvjeren kako Japanci to neće dozvoliti“, rekao je neimenovani izvor Reutersa iz američke Mornarice.

Dodaje se kako stiže američka ronilačka ekipa i DSCV Van Gogh (građevinski brod) kako bi pomogli u potrazi na području od 17.150 kvadratnih kilometara (5.000 kvadratnih nautičkih milja), saopćila je američka Sedma flota.

Istražitelji žele naći „crnu kutiju“ aviona kako bi otkrili šta se desilo sa mlažnjakom vrijednim 126 miliona američkih dolara.

Avion, koji je napravila kompanija Lockheed Martin i koji je bio star manje od godinu, bio je prvi sastavljeni u Japanu, a to je uradila kompanija Mitsubishi Heavy Industries. Bio je u zraku samo 28 minuta, potom je nestao bez ikakvog upozorenja, a ukupno je proveo 280 sati u zraku, navodi Reuters.

Izvor: Agencije