Oglasi

Japan šalje 8K kamere na Mars i njegove mjesece

Cilj je da se kamerama ultra visoke rezolucije fotografišu predjeli na Marsu Fobosu i Deimosu.
Ideja je da se samo neke od fotografija šalju na Zemlju, dok će se originali čuvati u povratnoj kapsuliEPA (Ilustracija)

OsamK (8K) rezolucija je rijetka i na Zemlji, ali to ne sprečava Japan da snima slike ultra visoke rezolucije negdje drugdje u Sunčevom sistemu, piše Engadget.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (Aerospace Exploration Agency) i emiter NHK razvijaju 4K i 8K kamere (putem Paraboličkog luka) koje će poslati na Mars i njegove mjesece.

Originali u povratnoj kapsuli

Cilj je da se njima fotografišu predjeli na Marsu Fobosu i Deimosu, tokom buduće Marian Moons Exploration (MMX) misije. S obzirom da se radi o fotografijama visoke rezolucije, ideja je da se samo neke od njih šalju na Zemlju, dok će se originali čuvati u povratnoj kapsuli.

Ove fotografije će takođe pomoći prilikom kontrole modula, jer će u kombinaciji sa analitičkim podacima dati mnogo detaljniju sliku kretanja.

MMX misija je planirana za 2024. godinu, a očekuje se da će na Mars sletjeti tokom 2025. Proći će još toliko vremena da se kapsula sa fotografijama vrati na Zemlju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.