Japan, Rusija i Turska traže odštetu zbog američkih carina

Aluminij
Trump je razbjesnio saveznike od EU-a do Kanade i Meksika uvođenjem 25-postotnih tarifa na uvozni čelik i 10-postotnih na aluminij (EPA)

Japan, Rusija i Turska upozorile su Sjedinjene Američke Države da bi štete zbog uvođenje carina na uvoz željeza i aluminija mogle dostići 3,5 milijardi dolara godišnje, saopćila je Svjetska trgovinska organizacija, javlja Reuters.

Tri zemlje su tako opisale svoj zahtjev za kompenzaciju upućen WTO-u, a nakon što su isto uradile Evropska unija, Indija i Kina.

Svi su odbacili tvrdnje SAD-a da je uvođenje carine od 25 posto na željezo i 10 posto na aluminij opravdano zbog američke nacionalne sigurnosti i da time mogu biti izuzete iz pravila WTO-a.

Turska lista od 22 proizvoda

Prema pravilima, svaka država članica koja uvede zaštitne mehanizme za domaći proizvodnju mora nadoknaditi državama štetu koja time nastaje tako što će izbalansirati trgovinsku razmjenu u korist onih kojima je šteta nanesena.

Međutim, SAD to odbija.

Pobrojane zemlje su navele da će poduzeti kontramjere i uvesti namete na uvoznu robu iz SAD-a.

Turska je, primjerice, napravila listu od 22 proizvoda, među kojima su žitarice, duhan, ali i automobili i proizvodi od čelika.

Izvor: Agencije