Oglasi

Japan: Rekordan bankrot kompanija zbog nedostatka radnika

Problem nedostatka radne snage u Japanu je najviše prisutan u sektoru građevinarstva i usluga.
Japan se suočava sa problemom nedostatka radne snageEPA

Rekordan broj kompanija u Japanu je proglasio bankrot prošle godine zbog nedostatka radne snage, javlja Anadolija.

Studija koju je proveo Istraživački centar Tokyo Shoko je pokazala da je 426 kompanija proglasilo bankrot 2019. godine jer nisu mogle pronaći dovoljan broj radnika.

Ovo je oko 10 posto u odnosu na godinu ranije, a ubjedljivo najviše od 2013. godine, otkad se prikupljaju ovi statistički podaci.

Oko 270 kompanija u Japanu, ili više od 60 posto, prošle godine je proglasilo bankrot nakon što su se direktori povukli s čela tih firmi i nisu mogli pronaći nasljednika.

Problem nedostatka radne snage

Blizu 80 kompanija nije moglo pronaći dovoljno radnika čak ni nakon postavljanja brojnih oglasa za posao, dok više od 40 nije moglo pronaći nove uposlenike nakon što su dotadašnji otišli u penziju.

Problem nedostatak radne snage u Japanu je najviše prisutan u sektoru građevinarstva i usluga.

Istraživački centar Tokyo Shoko procjenjuje da će se menadžeri suočiti s još jednom teškom godinom jer troškovi za honorarne radnike i druge uposlenike konstantno rastu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.