Japan pomno prati izbore u SAD-u

Američka predsjednička utrka pažljivo se prati i izvan Sjedinjenih Američkih Država. Moguće promjene kad je riječ o odbrani, trgovini i vanjskoj politici brinu i druge države, među kojima je i Japan.

Više od 50 godina Kyoei Industrials proizvodi dijelove za japanske automobilske gigante. Kompaniju je osnovao otac Yoshikazua Oshime koji ju je preuzeo 1982. godine, a sada ima 80 zaposlenih. Vjeruje kako, zbog prirode posla, mora razumjeti svjetska kretanja.

Jedna takva greška 80-ih godina prošlog stoljeća skupo ga je koštala, te američka predsjednička utrka kod Oshime budi loše uspomene.

„Trumpove izjave možda su samo predizborna retorika. Ipak, na umu su mi trgovački problemi iz prošlosti“, ističe on.

Pitanje sporazuma TPP

Novinar Al Jazeere Scott Heidler iz japanske Nagoye javlja kako će svi u ovom gradu pomno pratiti predsjedničke izbore u SAD-u.

„Ekonomija ovoga grada ovisi o japanskoj industriji automobila, tako da je trgovinska razmjena sa SAD-om od ključnog značaja“, dodaje on.

Donald Trump je rekao kako trenutni trgovinski sporazumi štete američkim radnicima, te kako će on ispregovarati nove, ako bude izabran. I on i Hillary Clinton protive se trgovinskom sporazumu s pacifičkom Azijom (TPP), koji je za Japan vrlo značajan.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera