Japan: Olimpijske igre mogu se odgađati do kraja godine

Najkasnije do kraja maja trebalo bi biti odlučeno hoće li Igre biti održane prema ranije utvrđenom rasporedu (EPA)

Japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto u utorak je izjavila kako Tokio, prema ugovoru s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), ima mogućnost odgađanja održavanja ovogodišnjih Igara sve do kraja godine.

“U ugovoru se navodi kako će Igre biti održane tokom 2020. godine. To se može tumačiti kao dozvola za odgodu iako radimo sve što možemo kako bi one bile održane prema prvobitnom planu”, kazala je ona, odgovarajući na pitanja zastupnika u Parlamentu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

Hashimoto je istakla, kako navodi Bloomberg, da bi najkasnije do kraja maja trebalo biti odlučeno hoće li OI biti održane prema ranije utvrđenom rasporedu.

Ovogodišnje Olimpijske igre, prema rasporedu, trebale bi biti održane u japanskoj prijestonici Tokiju od 24. jula do 9. augusta, no širenje epidemije korona virusa, koji se pojavio u susjednoj Kini, dovelo ih je u opasnost.

U Igre uloženo 11 milijardi eura

Predsjednik MOK-a Thomas Bach prošle sedmice izjavio je da je njegova organizacija i dalje “potpuno posvećena” planu da Igre budu održane prema planu.

Bloomberg navodi kako su ulozi ogromni kad je riječ o najvećem takmičenju na svijetu.

Tokio se već sedam godina priprema za Igre i bilo kakva odgoda bila bi vrlo skupa za Japan, koji je u njihovo održavanje već uložio 1.350 milijardi jena (približno 11 milijardi eura).

Olimpijske igre nisu otkazane od ljeta 1944, kada je to urađeno zbog Drugog svjetskog rata, koji je harao velikim dijelovima Evrope i Azije.

Izvor: Agencije