Japan odustaje od mirovnog sporazuma s Rusijom

Shinzo Abe, Vladimir Putin
Moskva je vođena sporazumima koji su postignuti između ruskog predsjednika i japanskog premijera (EPA)

Japan je odlučio odbiti prijedlog za potpisivanje okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svjetskog rata na summitu G20 u Osaki krajem lipnja, piše japanski Asahi Shimbun, pozivajući se na izvore iz Vlade.

Tim sporazum bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svjetski rat.

Prema navodima lista, dvije strane nisu uspjele prevazići neslaganja o određenom broju povijesnih i sigurnosnih pitanja, prenosi Tanjug.

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Razmještanje američkog raketnog sistema

Tokio je sporazumom želio je potvrditi zajedničku deklaraciju bivšeg Sovjetskog saveza i Japana iz 1956. godine, u kojem Moskva izražava spremnost da preda južne Kurilske otoke Shikotan i Habomai kao gestu dobre volje.

Japan zatim planira pregovarati s Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna otoka – Iturupom i Kunashirom, prenosi agencija Tass.

Međutim, nekoliko rundi pregovora na razini šefova diplomacija pokazale su da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmještanja američkog raketnog sustava na tim otocima.

Summit G20 održava se u Osaki 28. i 29. lipnja i predviđeno je da japanski premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin održe radni sastanak.

Izvor: Agencije