Japan nudi pomoć jugoistočnoj Aziji

Premijer Japana Abe ponudit će na samitu pomoć u vidu petogodišnje pozajmice, a najavit će i dodatnu pomoć od 70 miliona eura regionalnom fondu (Reuters)

Japan će ponuditi pomoć jugoistočnoj Aziji od 14 milijardi eura tokom samita koji se u subotu održava u Tokiju.

Ovaj samit posvećen je jačanju zajedničkog fronta Japana sa državama jugoistočne Azije u jeku teritorijalnih napetosti sa susjednom Kinom zbog spora oko vlasništva nad otocima u Istočnom kineskom moru, prenosi AFP.

Domaćin susreta će pomoć od 14 milijardi eura ponuditi zemljama članicama Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) – Brunejima, Kambodži, Indoneziji, Laosu, Maleziji, Mijanmaru, Filipinima, Singapuru, Tajlandu i Vijetnamu.

Premijer Japana Shinzo Abe ponudit će na samitu tu pomoć u vidu petogodišnje pozajmice, a najavit će i dodatnu pomoć od 70 miliona eura regionalnom fondu koji je namijenjen ekonomskom razvoju jugoistočne azijske regije.

Tokom samita sa državama jugoistočne Azije, Japan će pokušati favorizirati stvaranje zajedničkog fronta protiv Kine sa četiri članice ASEAN-a koje se također spore sa Kinom oko teritorija.

Tri sporazuma

Uoči ovog susreta, japanska Vlada je potpisala tri bilateralna sporazuma o deviznom tržištu sa Indonezijom, Filipinima i Singapurom.

Ti sporazumi imaju za cilj podržavanje država jugoistočne Azije u slučaju finansijske napetosti, što znači da će, u slučaju potrebe, japanska banka moći osigurati likvidna sredstva u dolarima centralnim bankama potpisnicama sporazuma u zamjenu za likvidna sredstva u nacionalnim monetama tih država i to uz unaprijed određen fiksni kurs.

Cilj ovakvog dogovora je da se omogući tim državama da se snabdiju dolarima po razumnom kursu kada je njihova moneta ugrožena na deviznom tržištu.

Od početka azijske krize krajem 1990-tih, države regije su pokrenule niz inicijativa ovog tipa kako bi ograničile eventualne finansijske tenzije.

Članice ASEAN-a Japan, Kina i Južna Koreja su osnovale regionalni monetarni fond nazvan „Inicijativa Chang Mai“, koji je sada vrijedan 240 milijardi dolara.

Izvor: Agencije