Japan nabavlja pola milijarde doza vakcina

Japan potpisuje više ugovora, jer bi neke vakcine mogle propasti u kliničkim ispitivanjima ili zahtijevaju više od jedne doze (EPA)

Na dan kada je najavio ostavku zbog zdravstvenih problema, japanski premijer Shinzo Abe je kazao kako će Japan osigurati vakcinu protiv COVID-19 za sve građane do prve polovine 2021. godine.

Japan ima približno 125 miliona stanovnika, no država će osigurati 521 milion doza pet različitih vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kao i druge bogate zemlje, Japan potpisuje više ugovora, jer bi neke vakcine mogle propasti u kliničkim ispitivanjima ili zahtijevaju više od jedne doze.

“Morate se ravnomjerno kladiti, da vam se ne dogodi da ne dobijete ništa”, kazao je direktor Japanskog nacionalnog instituta za javno zdravstvo Tomoya Saito.

‘Vakcina povezan s Olimpijskim igrama’

Dio analitičara smatra kako žurba Japana da osigura zalihe u velikoj mjeri vođena političkom željom da se pokaže svijetu kako su potpuno posvećeni Olimpijskim igrama, koje bi se idućeg ljeta trebale održati u Tokiju.

“Plan je nadati se čudu i onda iskoristiti to čudo”, rekao je Michael Cucek, profesor politologije na Univerzitetu Temple u Japanu.

“Ali, vremenski okvir za to postaje sve uži i uži”, dodao je.

Zvaničnici Ministarstva zdravstva i Kabineta nisu odgovorili na upite je li ovaj potez da se osigura vakcina povezan s Olimpijskim igrama.

Generalni sekretar Kabineta Yoshihide Suga ranije je rekao da Japan sarađuje s organizatorima Olimpijskih igara na tome kako nastaviti s Igrama, vežući svoj trud s potrebom da se osigura vakcina.

Abe se obavezao da će povećati kapacitet ispitivanja na 200.000 dnevno, zajedno s osiguravanjem zaliha vakcine.

Također je kazao da će zabrana putovanja u Japanu, jedna od najstrožih na svijetu, biti smanjena 1. septembra.

Ostavka najdugovječnijeg premijera

Od tog datuma stranci koji imaju vizu mogu napustiti i ponovo ući u državu, uz prethodno odobrenje.

Takođe moraju pokazati negativan rezultat korona virusnog testa u roku od 72 sata nakon povratka u Japan.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupit će oko 11.000 sportista, a očekuje se i oko 600.000 posjetitelja.

Abe, najdugovječniji premijer u japanskoj historiji, u petak je objavio odlazak sa te funkcije zbog zdravstvenih problema, završivši time mandat na čelu treće najveće svjetske ekonomije, u kojem je pokušavao vratiti ekonomski rast i ojačati vojsku.

Izvor: Agencije