Japan kupuje evropske obveznice radi krize

Aso: Japan se suočio s padom evropske potražnje za japanskim proizvodima zbog dužničke krize (AP)

Novi japanski ministar finansija kazao je da će Tokio kupovati obveznice koje će izdati evropski trajni krizni fond kako bi pomogao smiriti dužničku krizu u eurozoni i stabilizirati jen.

Taro Aso kazao je novinarima da će nova Vlada posegnuti u devizne rezerve kako bi finansirala kupnju obveznica, ali nije želio reći koji je iznos evropskog duga spremna kupiti.

Dužnosnik u Ministarstvu finansija kazao je za agenciju AFP da bi kupovina obveznica mogla početi već u utorak, budući da će Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM) u utorak početi prodavati dužničke papire. Dodao je da će Japan “donijeti odluku o kupnji nakon što vidi uvjete izdanja”.

Japan smatra Evropu važnim izvoznim tržištem i već je kupio milijarde dolara obveznica koje je izdao prethodnik ESM-a, Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF).

“Stabilizacija evropske finansijske krize u konačnici će pridonijeti stabilnosti cijena valuta, uključujući jen, pa namjeravamo i dalje kupovati obveznice koje bude izdavao ESM, koristeći se pritom deviznim rezervama”, kazao je u utorak japanski ministar finansija Aso.

Dodatni budžet

Japan se suočio s padom evropske potražnje za japanskim proizvodima zbog dužničke krize.

U utorak su tamošnji mediji izvijestili da nova Vlada razmatra mogućnost usvajanja dodatnog budžeta u vrijednosti od 13.100 milijardi jena (150 milijardi dolara) radi poticanja rasta trećeg po veličini svjetske ekonomije. 

Blizu 40 posto tog iznosa bilo bi rezervirano za javne radove, navode japanski mediji.

Vlada razmišlja i o poticajnim mjerama minimalne vrijednosti 20.000 milijardi jena, koje bi trebale pojačati domaću potražnju i otvoriti nova radna mjesta, izvijestio je poslovni dnevnik Nikkei.

Zbog previranja u eurozoni japanski je jen, tradicionalno utočište za ulagače u nesigurnim vremenima, dosegnuo krajem 2011. rekordnu vrijednost prema dolaru od blizu 75 jena za dolar, što je izazvalo paniku među japanskim izvoznicima čija je roba u takvim uvjetima poskupjela.

U međuvremenu je jen pojeftinio, a proteklih je sedmica njegov pad bio posebno snažan budući da je novi premijer Shinzo Abe najavio pritisak na središnju banku da dodatno agresivno ublaži monetarnu politiku kako bi se poduprla ekonomija.

Izvor: Agencije