Japan kupuje 42 borbena aviona F-35

Cijena jednog aviona F-35 je 114 miliona dolara (EPA)

Japanski ministar odbrane Jasuo Ičikava objavio je da će borbeni avion F-35 američke kompanije Lockid Martin biti okosnica japanske ratne avijacije.

On je rekao da Japan planira kupiti 42 ovakva aviona radi zamjene zastarjele flote aviona F-4 phantom, uz napomenu da Japanu F-35 odgovara više nego Boeingov F/A-18 superhornet ili evropski eurofighter typhon, prenosi agencija Sinhua.

Bezbjednosno okruženje za nove borbene avione se mijenja, a F-35 je sposoban efikasno odgovoriti na te izazove.

Ministarstvo odbrane Japana proučilo je F-35 i još dva kandidata i dalo avionu F-35 najvišu ocjenu zasnovanu na četiri kriterija – performanse, cijena, učešće domaćih kompanija i logistička podrška, kazao je Ičikava u utorak.

“Bezbjednosno okruženje za nove borbene avione se mijenja. F-35 je sposoban efikasno odgovoriti na te izazove”, naglasio je japanski ministar.

Na odluku Ministarstva odbrane presudno je utjecala sposobnost ovog aviona da bude nevidljiv za radare, što se može porediti samo s modelom američkog aviona F-22 raptor.

Preko 20 milijardi dolara

F-35 na radaru ostavlja otisak veličine loptice za golf, opremljen je sistemom za razmjenu podataka s mrežom koja čini zračnu odbranu.


F-22 raptor [EPA]

Ministarstvo odbrane navodi da će se prvi ugovor s Lockidom odnositi na kupovinu četiri aviona u fiskalnoj godini koja počinje 1. aprila, s očekivanom cijenom od 114 miliona dolara po avionu.

Kritičari strahuju od potencijalnog rasta cijene aviona, koji je još u razvoju.

Japanski zvaničnici izjavili su da bi ukupna cijena 42 aviona, s održavanjem i operativnim troškovima, mogla dostići preko 20 milijardi dolara u narednih 20 godina.

Izvor: Agencije