Japan: Iz nuklearke curi radioaktivna tečnost

Trenutno od 42 nuklearna reaktora, koliko ih je ostalo u Japanu, rade samo dva (EPA)

Radioaktivna tekućina uočena je u četvrtak u postrojenjima nuklearne centrale Tokai br. 2, sjeveroistočno od Tokija, saopćio je njen operater, dodajući da ništa nije isteklo van objekta.

“U četvrtak oko 14:55 sati (7:55 po srednjoevropskom vremenu) uočili smo tekućinu nakupljenu u suterenu postrojenja za preradu radioaktivnog otpada iz centrale te u gornjem dijelu prostorije s cisternom”, saopćeno je iz Japan Atomic Power Companyja (JAPC).

Količina tekućine koja sadrži kobalt 60, radioaktivni izotop, procjenjuje se na 750 litara, dodaje operater, prenosi agencija Hina.

Mjerenjem radioaktivnosti utvrđen je nivo od 1.700 bekerela po kvadratnom centimetru, ili gotovo 40 puta više od dopuštenog nivoa za tekućinu na tom mjestu. Kompanija je zbog toga morala ograničiti pristup tome mjestu i izvijestiti o incidentu.

Niko od radnika nije stradao, navodi JAPC.

Obustavljen rad

Centrala Tokai br. 2 u prefekturi Ibaraki, 150 kilometara sjeveroistočno od Tokija, obustavila je rad u maju 2011. zbog redovnog održavanja koje u načelu traje tri mjeseca.

No, nakon toga nije proradila zbog uvođenja novih, strožijih propisa u vezi s prirodnim katastrofama i drugim rizicima, nakon katastrofe u Fukushimi u martu 2011. godine.

Bez certifikata o tehničkoj ispravnosti, koji izdaje regulatorno tijelo za nuklearni sektor, nijedan se reaktor ne može uključiti.

Trenutno od 42 nuklearna reaktora, koliko ih je ostalo u Japanu, rade samo dva (Sendai 1 i 2).

Prije nesreće u Fukushimi bilo ih je 54, ali je šest reaktora oštećene centrale Fukushima Daiichi onesposobljeno, a još šest će biti ugašeno.

Izvor: Agencije