Oglasi

Japan i NASA dogovorili saradnju u svemiru

Dogovorena je saradnja u istraživanjima Mjesečeve površine, a cilj je poslati ljude i robote na Mjesec.
U okviru programa Artemis, NASA će poslati ljude na Mjesec do 2024. godineEPA

Japan i Američka svemirska agencija - NASA su dogovorili saradnju u istraživanjima mjesečeve površine, a cilj je poslati ljude i robote na Mjesec.

Upravitelj NASA-e Jim Bridenstine i japanski ministar obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Koichi Hagiuda potpisali su zajedničku deklaraciju o namjeri tokom virtualnog sastanka, prenosi Hina.

Prema deklaraciji dvije strane planiraju, uz saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) i u NASA programu Artemis, koji predviđa slanje ljudi na Mjesec.

Uspješna saradnja

"Potpisivanje deklaracije o namjeri nastavak je duge uspješne saradnje SAD-a i Japana u svemiru", kazao je Bridenstine.

"Cijenimo snažnu japansku podršku Artemisu i veselimo se širenju snažne saradnje koju smo imali na ISS-ui na površinu Mjeseca i još dalje."

"Ovo je veliki korak prema slijetanju Japanaca na Mjesec", rekao je Hagiuda.

U okviru programa Artemis, NASA će poslati ljude na Mjesec do 2024. godine i uspostaviti održivo istraživanje površine s komercijalnim i međunarodnim partnerima do 2028. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.