Japan i Južna Koreja traže novi početak

Novoizabrana predsjednica Južne Koreje, uprkos zahladnjelim odnosima između dvije zemlje, sastala se u Seulu s izaslanikom japanskog premijera te izrazila nadu da će dobro sarađivati.

Novi japanski premijer Shinzo Abe poslao je svog izaslanika kako bi o saradnji razgovarao sa novoizabranom predsjednicom Južne Koreje Park Geun-hye.

To je znak da Japan računa na susjeda i pored teritorijalnog spora te razmirica oko ratne historije.

“U trenutku kada su obje zemlje dobile novu Vladu, nadam se da možemo napraviti zajednički napor kako bismo izgradili povjerenje i ojačali naše bilateralne veze u različitim oblastima”, kazala je predsjednica Park.

I japanski izaslanik Fukushiro Nukaga izražava optimizam. Naglasio je potrebu na zajedničkoj izgradnji korejsko-japanskih odnosa.

“Osim Koreje i Japana, to je bitno i za stabilnost i mir u cijeloj istočnoj Aziji”, dodao je on.

Militaristička prošlost

I pored bliskih ekonomskih veza, odnosi Tokija sa susjedima Kinom i Južnom Korejom su decenijama pod sjenkom militarističke prošlosti Japana.

Međutim, posjetu je donekle zasjenio incident koji se desio na aerodromu u Seulu po dolasku japanske delegacije.

Na anti-japanskom protestu u glavnom gradu Južne Koreje Seulu jedan 63-godišnjak se probo nožem u trbuh.

Demonstrant, kojeg je policija odvezla u bolnicu, van je životne opasnosti.

Korejci okupljeni na protestima izražavaju negodovanje zbog dolaska posebnog  japanskog izaslanika na pregovore u Koreju.

“Japan može poslati svog izaslanika ovdje, kako bi se izvinio Koreji i međunarodnoj javnosti. Bez izvinjenja njegova posjeta ne znači ništa”, kaže demonstrant Oh Cheon-do.

Japanski odnosi sa Južnom Korejom su znatno zahladnili otkako je odlazeći predsjednik Lee Myung-bak posjetio sporne otoke Takeshima u Japanu i Dokdo u Koreji.

Korejci, također, imaju veoma gorka sjećanja na japansku okupaciju zemlje od 1910. do 1945. godine.

Izvor: Al Jazeera