Japan će platiti odštetu žrtvama seksualnog ropstva

Statua djevojke koja predstavlja žrtve seksualnog ropstva ispred Ambasade Japana u Seulu (EPA)

Južna Koreja saopštila je da će žene, koje su bile prisiljene na seksualno ropstvo japanskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu, dobiti odštetu u iznosu od 100 miliona vona (oko 90.000 dolara), koju će finansirati japanska vlada.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje saopštilo je da će porodice preminulih žrtava primiti odštetu od 18.000 dolara, a da se očekuje da će japanska vlada uplatiti obećanih 9,9 miliona dolara na osnovu dogovora postignutog prošlog mjeseca u Seulu.

Južna Koreja i Japan su se dogovorili da osnuju fondaciju u decembru nakon nagodbe poslije decenijskog spora o južnokorejskim žrtvama seksualnog ropstva.

Zvaničnik iz Seul je saopštio da trenutno ima 46 preživjelih žrtava i 199 žrtava koje su u međuvremenu preminule, prenosi AP.

Uzdržavanje od kritika

Otvaranje kancelarije fondacije u Seulu dočekano je protestima aktivista i studenata koji kritikuju sporazum iz decembra tvrdnjama da je “Seul nasjeo na jeftinu ponudu”.

Prema sporazumu, za koji obje strane kažu da je “nepovratan” Japan je obećao finansiranje odšteta kako bi pomogli žrtvama.

Južna Koreja je obećala da će se, u zamjenu za finansijsku odštetu, uzdržati od kritikovanja Japana po ovom pitanju i pokušati da riješi japansku pritužbu zbog statue djevojke koja predstavlja žrtve seksualnog ropstva, a koja se nalazi ispred Ambasade Japana u centru Seula.

Izvor: Agencije