Janukovič će objasniti EU promjenu politike

Ukrajina je u utorak objavila da se neće pretvoriti u teren za borbu Istoka i Zapada te da će njezin predsjednik sudjelovati na summitu Europske unije i ondje objasniti zašto odustaje od sporazuma o slobodnoj trgovini, u zamjenu za tješnju suradnju s Rusijom.

Vlada predsjednika Viktora Janukoviča objavila je prošli tjedan da odustaje od plana potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om što se trebalo dogoditi u petak na summitu EU-a u Vilniusu.

Time je iznenadila EU-ovo čelništvo i potaknula velike proeuropske demonstracije u zemlji.

Premijer Mikola Azarov izjavio je, a promatrači drže da je time htio ublažiti gnjev javnosti, da će predsjednik države “ići u Vilnius upravo zato da objasni (ukrajinsku) poziciju”.

Azarov: Ne želimo biti bojno polje

“Mi apsolutno ne želimo biti bojno polje između EU-a i Rusije, poprište sukoba. Želimo dobre odnose i s EU-om i s Rusijom”, dodao je.

Sporazum iz Vilniusa označio bi konačan zaokret Kijeva prema Zapadu, a od Moskve koja Ukrajinu smatra dijelom svoje gospodarske i političke sfere.

Azarov je još rekao kako će početkom prosinca Ukrajina početi konzultacije o stvaranju smjernica za ponovnu uspostavu bliskih odnosa s Moskvom.

Po njegovim riječima, odluka o okretanju prema Rusiji donesena je isključivo kao ekonomska nužnost. Rusija je najveći pojedinačni trgovinski partner Ukrajine koja je u velikim dugovima i ovisna o ruskome plinu, za koji plaća, tvrdi, nerazumno visoku cijenu.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je u utorak da su uvjeti financijske pomoći EU-a sramotni te da bi on o trgovinskom ugovoru s Unijom razmišljao tek ako bude odgovarao ukrajinskim interesima.

Rekao je kako je EU ponudio pomoć vrijednu 610 milijuna eura i povezao je s ukrajinskim pristankom na novi ugovor s Međunarodnim monetarnim fondom, a i MMF je postavio svoje neprihvatljive uvjete.

“Ne dopuštamo da nas tako ponižavaju. Mi smo ozbiljna zemlja. Europska zemlja”, rekao je u televizijskom govoru.

“Kad to bude odgovaralo našim interesima, kad se s EU-om dogovorimo o normalnim uvjetima, tek onda ćemo razmišljati o potpisivanju”, rekao je.

Napetosti ne prestaju

Iako je otkazan ukrajinski sporazum sa EU-om, najavljeni slični dokument s Rusijom još ne postoji, kaže premijer Mikola Azarov.

Napetost u Ukrajini i oko nje ne prestaje danima. Nastavljaju se proeuropski prosvjedi, nakon što su neki građani proveli noć u šatorima na Europskom trgu.

Nadaju se da će se njihovo rukovodstvo predomisliti do summita EU čelnika u Litvi.

“Bit ćemo ovdje do 29. studenog dok sudbina Ukrajine ne bude odlučena u Vilniusu. Do tada ćemo ostati, jer nema drugog načina. Moramo se boriti za europske vrijednosti za budućnost mojih unuka”, poručuje prosvjednik Petro Lytko.

“Ovdje smo do potpisivanja sporazuma s Europskom unijom. Ako se to ne dogodi, promijenit ćemo vlast i jedino pitanje tada će biti na koji način, možda vojni? Jer nakon jučerašneg batinanja od policije, narod je spreman za borbu”, kaže prosvjednik Vadim Toropov. 

Današnja šetnja je mirna, ali svijet i dalje obilaze slike žestokog sukoba policije i prosvjednika u Kijevu.

U tih nekoliko sati Julija Timošenko započela je štrajk glađu, zbog odluke Vlade da odustane od sporazuma s Europskom unijom. 

Timošenko štrajka glađu

“U slučaju štrajka glađu gospođe Timošenko, mogu reći da smo tu informaciju primili sa zabrinutošću. To je sve što mogu reći u ovom trenutku. Ali, naša pozicija u vezi s Ukrajinom je vrlo jasna. Ponuda ostaje na stolu i nastavit ćemo odnose s Ukrajinom u budućnosti”, kaže glasnogovornica visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Rusija nije ostala dužna na jučerašnju kritiku dva najviša europska dužnosnika. 

“Predsjednik Putin više puta je izložio našu poziciju. U ovom slučaju neumjesno je govoriti o bilo kakvom pritisku”, poručio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajina, za koju njezin predsjednik tvrdi da je pod velikim pritiskom, nije odustala od europskog puta.

Šef države Viktor Janukovič krajem tjedna putuje u Vilnius. Tamo je trebao potpisati povijesni sporazum s Europskom unijom.

Nakon odluke njegove Vlade da se s tim pričeka, ovo će biti samo još jedan sastanak s EU čelnicima.

Izvor: Al Jazeera