Oglasi

Januar u Australiji najtopliji mjesec, deseci žrtava hladnoće u SAD-u

U Australiji temperature danima iznad 40 stepeni; u SAD-u, uslijed polarnih hladnoća, smrtno stradala najmanje 21 osoba.
Centralne dijelove SAD-a paralizirale su polarne hladnoće, koje su spuštale i do minus 48 CelzijusaEPA

Januar je bio do sada najtopliji zabilježeni mjesec u Australiji, dok je u Sjedinjenim Američkim Džavama uslijed polarnih hladnoća smrtno stradala najmanje 21 osoba.

Tokom vala vrućine u Australiji na nekim je područjima nekoliko dana zaredom temperatura bila iznad 40 Celzijusa.

Vrućine su izazvale prekide opskrbe strujom u nekim dijelovima zemlje, cijene struje su drastično skočile, a u požarima su uništene kuće u južnoj otočnoj saveznoj državi Tasmaniji.

"Po najvišim, najnižim i srednjim temperaturama, to nije bio samo naš najtopliji zabilježeni januar, nego je bio i najtopliji zabilježeni mjesec uopće, a ti se  podaci skupljaju od 1910. godine", rekao je Andrew Watkins, klimatolog iz Ureda za meteorologiju Australije, i dodao da je izgledno da će se vrućine nastaviti sve do aprila.

Beskućnici posebno ugroženi

Prosječna temperatura za januar je u cijeloj zemlji bila iznad 30 stepeni Celzijusa, saopćio je australski meteorološki ured.

Centralne dijelove SAD-a paralizirale su polarne hladnoće, koje su spuštale i do minus 48 stepeni Celzijusa.

Dužnosnici iz više država brojne smrti su pripisali ledenom zraku.

Broj smrtno stradalih osoba porastao je sa ranijih 12 na 21, nakon što je u Chicagu, uslijed ekstremne hladnoće, umrlo devet osoba, po dr. Stathisu Poulakidasu iz čikaške bolnice "Joh H Stroger Jr.".

Neki su poginuli u prometnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći.

Beskućnici su posebno ugroženi, a Chicago i drugi gradovi su stoga otvorili skloništa u kojima se mogu ugrijati.

U Cottonu minus 48 stepeni

"Jednostavno nema izgleda da ako niste blizu izvora topline možete dugo preživjeti po ovakvom vremenu", rekao je lokalnim medijima mrtvozornik okruga Lorain Stephen Evans.

Prošlo je više od 20 godina ot kako je sličan arktički val pogodio centralni zapad SAD-a i sjeveroistok te države.

Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura, a najnižu je u četvrtak zabilježio grad Cotton u Minnesoti, gdje je bilo minus 48 stepeni.

Očekuje se da će val arktičke hladnoće prestati tokom vikenda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.