Janši prijeti ‘Bin Laden’ iz Celja

Janša (lijevo): Slične prijetnje u anonimnom pismu dobio prije tri sedmice (EPA)

Slovenska demokratska stranka (SDS) prijavila je u četvrtak policiji prijetnje smrću mandataru za sastav nove vlade, predsjedniku stranke Janezu Janši, izrečene u anonomnom pismu pristiglom na sjedište stranke.

Stranka podsjeća da je Janša slične prijetnje u anonimnom pismu dobio prije tri sedmice, pa je policiji dala saglasnost za kazneni progon nepoznatog počinitelja.

Ljubljanska policijska uprava saopćila je da je upoznata sa slučajem i da već provodi potrebne mjere, prenosi Hina.

Mediji su objavili i fotokopiju pisma potpisanog s “Bin Laden”, koje je bilo poslano iz Celja, a pisano je mehaničkom pisaćom mašinom.

Anonimna osoba, koja se potpisala kao “Bin Laden”, prijeti smrću Janši i njegovoj porodici, tvrdeći da je Janša “domobranska vucibatina” koju treba “strijeljati”.

Prijetili i Jankoviću

Slovenski “Bin Laden” tvrdi da je Janša došao do mandata sa sastav vlade mimo volje birača, nakon što je njegova stranka izgubila izbore, te da je Janša bio uključen u “mafijaške poslove” šverca oružja u vrijeme raspada Jugoslavije i da je optužen u korupcijskoj aferi Patria.


Zoran Janković  [AFP/Getty]

Telefonske i pismene anonimne prijetnje slovenskim političarima nisu rijetkost, osobito u vrijeme izbora ili prilikom formiranja vlade.

Psiholozi ih ne smatraju pretjerano ozbiljnim te kažu da obično dolaze od psihološki nestabilnih osoba, ili su odraz tradicionalnog političkog rivaliteta ljevice i desnice, što ponekad dobija dimenzije ekstremnog sektaštva i verbalnih ispada, ali vrlo rijetko prelazi u nasilne oblike.

Sličnim prijetnjama bio je nedavno prilikom razgovora sa strankama o formiranju vlade izložen i neuspješni prethodni mandatar Zoran Janković, Janšin politički konkurent, koji je na izborima osvojio najviše glasova, ali nije uspio sastaviti koaliciju, pa ga je u Ljubljani štitila policija u civilu.

Janša bi, prema nekim najavama, u petak mogao objaviti kandidate za ministre u svojoj budućoj vladi, a parlament bi o vladi glasao krajem iduće sedmice.

Izvor: Agencije