Janša za priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela

Janez Janša predlaže potez koji bi bio u suprotnosti s politikom Evropske unije (EPA)

Slovenija bi trebala priznati Jerusalem kao prijestolnicu Izraela te tako slijediti potez američke administracije predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je čelnik slovenske opozicije i bivši slovenski premijer Janez Janša, a ta je izjava dočekana s iznenađenjem u slovenskoj javnosti.

On je u razgovoru za jedan izraelski list kritizirao politiku prijašnje i sadašnje slovenske vlade, prenosi Hina.

Kako u četvrtak komentiraju slovenski mediji, Janša priznanje Jerusalema kao izraelskog glavnog grada nije predlagao ni ovoga proljeća, kada je oštro kritizirao namjeru vlade Mire Cerara da prizna nezavisnost Palestine.

Objedinjavanje evropske desnice

Od toga je kasnije Cerar odustao, a Janša je protivljenje namjeri vlade tumačio time da većina zemalja Evropske unije nije priznala Palestinu.

Sada opozicioni čelnik predlaže potez koji bi bio u suprotnosti s politikom EU-a, jer Jerusalem kao prijestolnicu nije priznala nijedna članica EU-a.

Svečanosti otvaranja američke ambasade u tom gradu prisustvovali su ambasadori samo četiri zemlje članice, među kojima nije bilo slovenskoga, piše portal Siol.net.

“Podržavam priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela, to ne bi bilo samo priznanje jedne činjenice, nego i signal da će nastojanja da dođe do stvarnog mira biti nagrađena”, kazao je Janša za Israel Haymon.

Siol.net tvrdi da je ovaj vrlo tiražni “tabloid” blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovoj stranci Likud te da je u vlasništvu Sheldona Adelsona, američkog magnata jevrejskih korijena.

Adelson je bio jedan od glavnih finansijera Trumpove predsjedničke kampanje, a blizak je prijatelj Stevea Bannona, Trumpovog bivšeg savjetnika, koji se sada trudi povezati evropsku populističku desnicu, kojoj u zadnje vrijeme naginje i Janšina stranka, navodi Siol.net.

‘Duboka država i lijevi lobiji’

To je vjerovatno i prava pozadina Janšine izjave u dugom intervjuu za izraelski list, koji ga “glorificira” kao najzaslužnijeg za slovensko osamostaljenje i kao “arhitektu slovenske demokratije”, navodi Siol.net.

U nedavno objavljenom razgovoru je relativni pobjednik zadnjih parlamentarnih izbora opširno kritizirao slovenske političke prilike i politiku zadnjih vlada.

Naveo je da njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci dolazak na vlast godinama sprečavaju “duboka država” i stari, lijevi lobiji, koji su ekonomski i interesno povezani, te da je Slovenija još daleko od političke “normalizacije”.

Izvor: Agencije