Janša: Vlada i dalje ima pune ovlasti

Janša: Oni koji se dogovaraju o formiraju nove vlade kako bi me smijenili nemaju ni zajednički program (AFP)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak će dati formalnu ostavku, a iz vladajuće koalicije premijera Janeza Janše povlači se i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), čiji je Erjavec predsjednik.

Pusić: Sporazum na vrijeme

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je u četvrtak kako očekuje da će sporazum Hrvatske i Slovenije biti postignut na vrijeme, bez obzira na unutarnjopolitičke trzavice u Sloveniji, koje nije željela komentirati.

Upitana uoči sjednice Vlade mogu li državne i stranačke trzavice u Sloveniji dovesti u pitanje sporazum Hrvatske sa Slovenijom, ona je novinarima odgovorila da će sve biti u redu.

“Prvo ga trebamo finalizirati [sporazum]. Nadam se da će sve to biti na vrijeme i mislim da njihova [slovenska] ratifikacija neće biti posljednja. A u ove unutrašnje trzavice i unutarnju situaciju (u Sloveniji) ne možemo se ni na koji način uključivati”, rekla je Pusić.

Upitana znači li to da bi 10. marta premijeri Zoran Milanović i Janez Janša mogli postići politički dogovor nakon kojeg slijedi parafiranje sporazuma i daljnja procedura, Pusić je kazala da je to posao dvojice premijera.

“To je posao dvojice premijera i njih dvojica će svakako to finalizirati i napraviti konačni dogovor i ja se nadam da je dogovor moguć. To ovisi o njima u velikoj mjeri”, rekla je Pusić.

Odlazak druge stranke iz vladajuće koalicije, nakon što je Vladu već napustila Građanska lista (GL), te najave više stranaka da će Parlamentu predložiti kandidata za sastav nove vlade, Janša je komentirao kao neodgovorno ponašanje s obzirom na stanje u državi.

“Rješavanjem problema bavi se jedino ova Vlada, dok svi ostali traže mesije ili mandatare. Nije ih briga što tako ugrožavaju isplatu plata, penzija, radna mjesta, da se igraju sa sudbinom države”, rekao je premijer u srijedu navečer za Slovensku televiziju.

Janša je naglasio da njegova Vlada, unatoč gubitku većine u Parlamentu, i dalje ima pune ovlasti te rekao da oni koji se dogovaraju o formiraju nove vlade kako bi ga smijenili nemaju ni zajednički program, prenosi Hina.

‘Pompezni istupi Erjaveca’

Komentirao je i perspektivu rješavanja pitanja Ljubljanske banke, s čime se povezuje ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom (EU) u slovenskom Parlamentu, te obrazložio zašto je Erjavca povukao kao pregovarača, prepustivši tu ulogu Tonu Kajzeru, članu svog kabineta.

Janša je zanijekao tvrdnje Erjavca da je s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić dogovor o Ljubljanskoj banci na njihovom zadnjem sastanku u Otočcu ob Krki bio usklađen do te mjere da je već mogao biti potvrđen, a hrvatski pristupni ugovor s EU-om onda ratificiran na redovnom zasjedanju Parlamenta početkom idućeg mjeseca.

Iako u pregovorima s Hrvatskom preostaje još nekoliko koraka, Erjavec se takvim “pompoznim” istupima u javnosti promovirao, želeći pregovore s Hrvatskom predstaviti kao svoj uspjeh zbog predstojećeg izbornog kongresa svoje stranke, ustvrdio je Janša.
Dodao je da stvari u razgovorima oko Ljubljanske banke nisu bile tako usklađene, da je riječ o “ozbiljnim stvarima”, pa zato kao premijer nije mogao dopustiti da pregovore ugrozi “parcijalni interes” Erjaveca.

Janša je rekao da obje države i dalje imaju jasan vremenski raspored u vezi rješavanja otvorenog pitanja Ljubljanske banke.

Poštivanje dogovora

“Pregovore je potrebno zaključiti pravodobno, tako da ostane dovoljno vremena za postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora”, kazao je slovenski premijer.

Istaknuvši da je s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem već imao više razgovora o pitanju Ljubljanske banke, dodao je da su se obojica poštovali dogovor da se detalji o razgovorima ne iznose u javnost dok ne dođe do konačnog dogovora.

Što se tiče sastanka s Milanovićem, koji je najavljen za 10. mart, Janša vjeruje da će do njega tada i doći.

“Da, sastat ćemo se 10. marta ako do tada dođemo do teksta zbog kojega bi taj sastanak imalo smisla organizirati. Ja vjerujem da je to moguće”, kazao je Janša, ponovivši da, zbog ozbiljnosti tog predmeta, iz pristupa treba isključiti parcijalne interese, što se događalo Erjavcu.

Izvor: Agencije