Janša mandatar nove slovenske vlade

Slovenski parlament u subotu je na vanrednoj sjednici za mandatara nove vlade izabrao Janeza Janšu (53), predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) koji je već vodio koalicijsku vladu desnog centra od 2004. do 2008. godine.

Prilikom tajnog glasanja, održanog nakon višesatne parlamentarne rasprave, Janša je dobio glasove 51 od 90 zastupnika u slovenskom parlamentu. Ostalih 39 bilo je protiv.

Janša je ranije najavio je da bi nova vlada mogla biti formirana i početi djelovati najkasnije do 10. februara. Kandidati za ministre bit će vjerojatno objavljeni sljedeće sedmice. Tada će početi postupak njihova predstavljanja u parlamentarnim odborima i imenovanja nove vlade.

Janša je ranije pozvao opoziciju na konstruktivnu ulogu kako bi država što prije dobila vladu i provela neophodne mjere finansijske stabilizacije, potrebne za zaustavljanje pada kreditnog rejtinga, a što će biti njen prvi zadatak.

„Stanje nije dramatično, ali je ozbiljno“, rekao je Janša na početku vanrednog zasjedanja parlamenta, predstavljajući poslanicima program rada svoje buduće vlade.

On je upozorio na pad slovenačkog kreditnog rejtinga i smanjene mogućnosti zaduživanja, zbog čega nova vlada namjerava provesti opsežne mjere racionalizacije javnog sektora i budžetske štednje.

Janša se založio za promjenu strukture obrazovnog sistema, u kojem bi naglasak bio stavljen na školovanje tehničkih i inženjerskih kadrova.

„Nekoliko narednih mjeseci bit će dragocjeni da prihvatimo neizbježne mjere, da ne dođemo u situaciju država poput Grčke, kojima uslove ekonomske politike postavljaju međunarodne ustanove“, rekao je Janša, pozivajući sindikate i opoziciju na konstruktivan odnos i saradnju.

On je istakao da svaki dan bez nove vlade, čime se nastavlja politička nestabilnost, državu „košta 10 miliona eura“, te dodao da Slovenija ima mnogo prednosti, ali i strukturnih nedostataka, koji su se pokazali posebno u vrijeme globalne krize.

Janša se založio za promjenu strukture obrazovnog sistema, u kojem bi naglasak bio stavljen na školovanje tehničkih i inženjerskih kadrova, umjesto kadrova sa područja društvenih nauka, ekonomista i pravnika, kao što je sada slučaj.

Apsolutna većina

Koalicioni sporazum, pored Janše, potpisali su predsjednik Građanske liste Gregor Virant, predsjednik Slovenske narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav, predsjednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec i predsjednica stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak.

Janša će danas biti jedini kandidat za mandatara, jer predsjednik Slovenije Danilo Tuerk nije predložio novog kandidata.

Pet stranaka ima 50 od ukupno 90 poslanika u parlamentu.

Pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora 4. decembra prošle godine bio je lider Pozitivne Slovenije Zoran Janković, koji je dobio 28 poslaničkih mjesta, ali kao kandidat za mandatara nije uspio osigurati 46 od ukupno 90 glasova u parlamentu.

Janšaje bio jedini kandidat za mandatara, jer predsjednik Slovenije Danilo Tuerk nije predložio novog kandidata, prenose agencije.

Tuerk je za odluku pet stranaka da predlože Janšu za mandatara rekao da je legalna i u skladu sa Ustavom, ali da lično Janšu ne smatra legitimnim kandidatom, budući da je zbog korupcije jedan od optuženih u aferi „Patria”, kada su od finske firme kupovana vojna vozila.

Izvor: Agencije