Janša kažnjen sa 6.000 eura zbog uvrede novinarke

Janez Janša
Dvije novinarke su podnijele zasebne tužbe protiv Janše, a sud u Velenju je, kao prvostupanjski, presudio u korist obje (AP)

Lokalni sud u Velenju naložio je u ponedjeljak lideru Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši da, zbog uvredljivog ‘tvita’, plati odštetu od 6.000 eura uz kamatu novinarki RTV Slovenija Eugeniji Karl.

U presudi izrečenoj nakon ponovnog suđenja, kojom je potvrdio svoju prvobitnu odluku, sud je odredio Janši da plati i troškove spora u visini od 513 eura, prenosi Tanjug agenciju STA.

U poruci koju je na Twitteru objavio 2016, Janša je Eugeniju Karl i urednicu RTV Slovenija Mojcu Pašek Šetinc nazvao “opranim prostitutkama” čije su “jeftine usluge” na ponudi na “Facebook stranici javne kuće”, podsjeća slovenska agencija.

Dvije novinarke su podnijele zasebne tužbe protiv Janše, a sud u Velenju je, kao prvostupanjski, presudio u korist obje.

Sud: Povrijedio pravo na dostojanstvo i sigurnost

Janša se žalio na obje sudske odluke, pri čemu je Viši sud u Celju stao na njegovu stranu i naložio ponovno suđenje u slučaju Eugenije Karl, ali je potvrdio prvostupanjsku presudu u slučaju Pašek Šetinc.

U ponedjeljak je i sud u Velenju potvrdio svoju prvobitnu presudu, naloživši mu da odštetu plati u roku od 15 dana.

Janša se na presude žalio na temelju načina na koji mu je tužba dostavljena, tvrdeći da to nije učinjeno na adekvatan način te da je zbog toga propustio rok da na njih odgovori.

Sud je, međutim, zaključio da je sve učinjeno kako treba, a uz to je istaknuo kako se ne može prijeći preko činjenice da je Janša poznata i utjecajna osoba i da se njegov ‘tvit’ “ne može smatrati slobodom govora” te da je povrijedio “pravo na osobno dostojanstvo i sigurnost druge osobe”.

Izvor: Agencije