Janša i Turk zaoštravaju retoriku

Janez Janša: Optužbe protiv predsjednika države putem Twittera (EPA)

Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je objavom na Twitteru optužio aktuelnog predsjednika Danila Turka da opravdava nasilne proteste.

“Predsjednik Republike i njegovi pristalice svojim izjavama opravdavaju nasilje. Žalosno od onih koji toliko govore o vladavini prava”, napisao je Janša.

U utorak navečer došlo je do manjih protesta u Ljubljani, u kojima je grupa organizirana putem Facebooka izražavala solidarnost s demonstrantima u Mariboru, prema kojima je policija u ponedjeljak upotrijebila suzavac i druga prisilna sredstva.

Za ‘nezavisnu istragu’

Turk je nakon događaja u Mariboru izjavio da je potrebna “nezavisna istraga” o tome je li policija djelovala u skladu sa zakonom i ovlaštenjima, a komentirao je i demonstracije u utorak navečer u Ljubljani.

Na njima se tražila ostavka ministra unutrašnjih poslova Vinka Gorenaka, a bilo je i povika protiv Vlade i premijera Janeza Janše.

Turk je rekao da je pravo na javno izražavanje mišljenja i mirne proteste zajamčeno ustavno pravo, te da vlast treba “čuti i pokušati što bolje razumjeti” poruke demonstranata.

Aktuelni predsjednik zadnjih dana zaoštrava kritičke stavove prema Janšinoj Vladi, što je možda rezultat njegovog velikog zaostatka koji pokazuju ispitivanja javnog mnijenja u odnosu na Boruta Pahora pred drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju.

Ankete daju prednost Pahoru

Pahoru dosadašnje ankete nagovještavaju uvjerljivu pobjedu te najavljuju da će za njega glasati i većina glasača desnog centra, nakon što je u prvom krugu otpao njihov kandidat Milan Zver, jer je Pahor prihvatljiviji Janšinoj Vladi, prenosi Hina.

Nastojeći se približiti glasačima centra, Pahor govori da bi pad Janšine Vlade izazvao političku krizu i zastoj u reformama za izlazak iz krize, dok Turk sve više ističe tezu kako politika rezova produbljava recesiju i socijalno raslojavanje, te da Pahor i Janša previše dramatiziraju probleme u kojima se Slovenija nalazi.

Izvor: Agencije