Oglasi

Janša: Cerar na čelu najlošije Vlade

Slovenska demokratska stranka uložila je interpelaciju protiv Vlade premijera Mire Cerara.
Janša Cerarovu koalicijsku Vladu smatra neuspješnom i tvrdi da ništa bitno nije učinila u dvije prve godine svog mandataAP - Arhiva

Najveća slovenska oporbena stranka, Slovenska demokratska stranka (SDS), u utorak je u parlamentarnu uložila interpelaciju protiv cijele Vlade premijera Mire Cerara.

Oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša ocijenio je da je Cerarova Vlada najlošija od svih koje je Slovenija imala od osamostaljenja.

"To je Vlada koja zastupa državnu administraciju, ali je to vrlo slabašna i loša Vlada, bez kralježnice, kojom vladaju lobiji i interesne skupine, a ponekad i administracija iz Bruxellesa", kazao je Janša, predstavljajući interpelaciju na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenosi Hina.

Prema slovenskom Ustavu, 10 zastupnika može podnijeti interpelaciju protiv vlade, pa se onda tijekom parlamentarne rasprave govori o njenom radu, a oporba može nakon toga zahtijevati da se glasuje o povjerenju.

Janša, čiji su zastupnici dali potpise za interpelaciju, kazao je da ustavnu mogućnost o glasovanju o povjerenju Vladi ne žele iskoristiti, a u tom bi slučaju morali sami predložiti kandidata za novog premijera koji bi zemlju, u slučaju da dobije natpolovičnu većinu glasova zastupnika, vodio do novih izbora.

Cerar: Neopravdani napad

Janša je kazao kako očekuje da će Vlada i njena većina u parlamentu nastojati otezati s odlukom kad će parlament o interpelaciji raspravljati, ali da bi se to svakako trebalo obaviti do kraja ove godine.

Janša Cerarovu koalicijsku Vladu smatra neuspješnom i tvrdi da ništa bitno nije učinila u dvije prve godine svog mandata te da ne bi bilo iznenađenje ako bi do godine uslijedili novi prijevremeni izbori.

Cerar je u subotu, nakon što je oporba najavila svoj potez, kazao kako je riječ o paušalnom i neopravdanom napadu na njegovu Vladu koja je stabilizirala zemlju politički i gospodarski te da Janšina stranka želi postići političke efekte u trenutku kad je sam razmišljao oporbi predložiti suradnju, kako bi se zemlja lakše suočila s izazovima i reformama koji su u društvu potrebni.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je sa svojom Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) Cerarov glavni koalicijski partner, kazao je da interpelaciji oporbe ne pridaje mnogo važnosti i da taj potez sadašnju koaliciju neće destabilizirati.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.