Oglasi

Jankulovska osumnjičena za uništavanje opreme za prisluškivanje

Bivša makedonska ministrica policije i još četiri osobe osumnjičeni za uništavanje opreme vrijedne 10 miliona eura.
Četvero optuženih je i dalje aktivno u policijskoj službiEPA - Ilustracija

Specijalno javno tužilaštvo u Skoplju osumnjičilo je pet osoba za namjerno uništavanje dva sistema za prisluškivanje vrijednih desetak miliona eura.

Četvero je i dalje aktivno u policijskoj službi, među njima i dva načelnika Odjela za sigurnost i kontraobavještavanje.

Među osumnjičenima je i bivša ministrica policije Gordana Jankulovska, koja se također tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti.

Sumnjiče se za pokušaj lažnog prikazivanja sistema za komunikaciju kao stare i rashodovane opreme kako se ona ne bi dovela u vezu sa mogućim nezakonitim prisluškivanjem. 

Treća istraga

Ovo je treća istraga Specijalnog tužilaštva formiranog političkim dogovorom stranaka iz vlasti i opozicije radi istrage telefonskih razgovora kojima je makedonska vlast navodno zloupotrebljavala položaj.

Njih je prošle godine objavio opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije.

Tužiteljica u Specijalnom tužilaštvu Lenče Ristovska je kazala: "Dana 27. marta prošle godine, osobe zadužene za rukovanje isključile su dva sistema za praćenje komunikacija, koji su tada bili u upotrebi. Sljedeći dan utovarali su ih u policijske kamione i odvezli na otpad za staro željezo. Tamo su ih, u prisustvu prvoosumnjičenog, drugoosumnjičenog i četvrtoosumnjičenog zvaničnika iz Ministarstva unutrašnjih poslova, presovali i od njih formirali bale. Nekoliko dana kasnije, te bale su, u drugom otpadu, stavili u drobilicu i samljeli ostatke sistema za prisluškivanje".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.