Janković primoran obustaviti kontrolu VBA

Kancelarija Zaštitnika građana saopćila je da je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić danas “primorao” ombudsmana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posjetu Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), kako se navodi, neprimjerenim ponašanjem i neistinitim opaskama, javlja Tanjug.

To se, kako se navodi u saopćenju, dogodilo u momentu dok je direktor Agencije Petar Cvetković u svemu sarađivao sa ombudsmanom i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta događaju tokom Parade ponosa.

Prije nego što je Gašić, kako piše Tanjug,uvredama primorao ombudsmana Jankovića i njegove saradnike da napuste sastanak, direktor VBA je pokazao Jankoviću operativni dokument od 7. okrobra. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv.

Taj dokument, kako se navodi, sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsjednika Vlade i više drugih osoba.

Samoubistvo preraslo u ubistvo

Samoubistvo Predraga Gojkovića prije 23 godine u Beogradu, koje dio javnosti u Srbiji koristi za napade na zaštitnika građana Sašu Jankovića, izjavama nekih Vladinih predstavnika preraslo je u ubistvo.

Predrag Gojković se 1993. godine ubio Jankovićevim pištoljem, a mediji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), svakodnevno ombudsmanu postavljaju pitanje: “Šta je tada radio?”, izvijestio je iz Beograda reporter Al Jazeere, Marko Subotić.

Prvi put ministar odbrane taj događaj naziva ubistvom. Kaže da ne prejudicira ništa, već da samo kao građanin želi da zna istinu.

„Ipak je čovek ubijen. (…) Ništa ja ne prejudiciram, ja samo, kao građanin Srbije, tražim da se to razjasni. I želimo da znamo. Samo na bazi onoga što sam video iz dokumentacije koja je izašla“, kaže ministar odbrane Srbije, Bratislav Gašić.

Ministrova insinuacija

Sašu Jankovića u javnosti su prvo optuživali da nije imao oružani list za pištolj kojim se ubio Gojković, da je imao čestice baruta na ruci, da bi, tek na insistiranje povjerenika za zaštitu informacija, policija objavila dokumente iz istrage u kojoj je utvrđeno da se Gojković ubio i da u stanu nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da je bilo borbe. Pištolj je, prema podacima policije, pripadao ocu ombudsmana Jankovića.

„Dostupan sam svakom za svako pitanje, za svaki postupak. Kao što ja vodim drugim druge postupke, i drugi imaju pravo da vode postupke u odnosu na mene. Ja ni pre 23 godine nisam imao advokata. Tada sam bio student, nisam izbegavao nijedan jedini postupak -dva puta pred policijom, jednom pred tužilastvom i sudom. Tu sam i danas, a građani donose zaključke o tome šta se dešava“, kaže Saša Janković.

Insinuacija ministra odbrane da je Gojković ubijen, pojavila se nakon što je ombudsman utvrdio da Vojnobezbjednosna agencija krije dokument o događajima iz septembra prošle godine kada je Žandarmerija pretukla brata premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

Nevladin sektor uz Jankovića

„Pre desetak dana moji saradnici su išli u VBA i utvrdili da pored dokumenata koji su im dostavljeni, postoje još neki dokumenti u vezi sa slučajem koji  nisu dostavljeni, a koja je potpisao upravo ministar Gašić. Moji saradnici to nisu mogli da vide, jer je to označeno visokim stepenom poverljivosti“, kaže Janković.

U međuvremenu, uz zaštitnika građana stale su međunarodne organizacije, koje su pozvale vlasti Srbije da zaštite Sašu Jankovića. Tu zaštitu traži i domaći nevladin sektor.

„Očigledno je da neće ova vlast stati sa napadima na zaštitnika, ne na Sašu Jankovića. Koriste se sva moguća prljava sredstva, traže se podaci iz biografije. Isto tako imam pitanje: ako je nešto sporno u biografiji, zašto to ranije nije izneseno“, kaže Aida Ćorović iz organizacije Urban In.

„Imam utisak da je odlučnost u tome da se uništi Saša Janković i natera, možda, da podnese ostavku, što mi se čini kao neki krajnji cilj, jer ne vidim druge motive – da je to, ustvari, cela ta hajka. To je i ideja“, rekla je Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Saša Janković navodi da neće podnijeti ostavku i poziva vladajuću koaliciju da ga smijeni u Skupštini, ukoliko misli da on loše radi svoj posao.

Izvor: Al Jazeera i agencije