Janković ostaje gradonačelnik Ljubljane

Zoran Janković je ubjedljivo pobijedio na izborima za gradonačelnika Ljubljane sa 62 posto osvojenih glasova, dok kontroverzni porodični zakon na referendumu nema dovoljnu potporu da bi stupio na snagu, pokazuju nezvanični rezultati. 

“Za Jankovića je ovo utjeha nakon razočarenja kada je sa svojom listom dobio najviše glasova, ali nije uspio sastaviti vladu, pa je premijer postao Janez Janša koji je dobio manje glasova“, javio je reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

„Očekivao sam pobjedu. Ako su građani zadovoljni onda je pobjeda tu“, rekao je Zoran Janković za Al Jazeeru.

Odlučio se, kako je rekao, vratiti na mjesto gradonačelnika i sada nema premijerskih ambicija.

„ Zahvalan sam na izlasku građanima, jer su ovo treći izbori u kratkom vremenskom roku, i zahvalan sam svom timu. Nisam puno radio, nego sam uživao u radu svog tima“, kazao je Janković.

I većina predizbornih anketa najviše šansi davala je nesuđenom slovenskom premijeru Zoranu Jankoviću.

Smirivanje strasti.

Za političkog analitičara Vladu Mihaljeka – dileme nema. Sve osim Jankovićeve uvjerljive pobjede, bilo bi iznenađenje.

Njegov bi reizbor, smatra, mogao smiriti strasti na političkoj sceni. Janković kao pobjednik na parlamentarnim izborima prošle godine nije uspio sastaviti vladu, a premijer je postao Janez Janša. 

„Iz početka se činilo da će biti potpuni rat. Ali sad je toliko potrebna podrška Janši u nekim reformama, a to mu u parlamentu može osigurati samo Jankovićeva Pozitivna Slovenija koja ima najviše zastupnika u parlamentu. Mislim da će doći do konsenzusa, ali to će biti obostrana trgovina“, kaže Vlado Mihaljek,  politički analitičar.

Istovremeno, prebrojano je 99 posto glasova referenduma na kojem su se Slovenci izjasnili o novom porodičnom zakonu koji istospolnim parovima daje pravo usvajanja djece ako je jedan od njih biološli roditelj.  

Prema nezvaničnim rezultatima, 45 posto je glasalo za, a, 54 posto protiv. Izjasnilo se 510.000 Slovenaca, odnosno 29 posto ukupnog biračkog tijela.

“Ovo je za mnoge neočekivan rezultat”, javio je Čorkalo.

Ksenija Koren, novinarska slovenačkog dnevnika Finance za Al Jazeeru je rekla da Slovenija nije spremna za takav zakon, te da je sigurno crkva mobilizirala ljude da se izjasne protiv.

Velike podjele

Sporni zakon koji je u javnosti izazvao velike podjele, predložila je bivša vlada Boruta Pahora, a homoseksualnim parovima omogućava usvajanje djece.

Njime se omogućuju veća prava istospolnim zajednicama. No najspornija je odredba, kojoj se izrazito protive  katolička crkva i konzervativne udruge, što se gay parovima omogućuje posvajanje djece, ako je jedan od partnera biološki roditelj.

Podjele su izražene čak i u inače liberalnoj Ljubljani. 

Kontroverzni porodični zakon, kojemu se upravo zbog većih prava koje bi donio istospolnim zajednicama opire Katolička crkva, ali i druge veće vjerske zajednice u Sloveniji, te političke stranke u sadašnjoj vladi desnog centra, parlament je donio sredinom prošle godine kad je u parlamentu bila većina zastupnika lijevih i liberalnih stranaka.

No, zbog zahtjeva da bude iznesen na referendum kako bi o njemu odlučili građani njegove se odredbe ne primjenjuju jer zakon nije stupio na snagu.

Ako novi porodični zakon na referendumu ne dobije većinu, na snazi ostaje stari zakon donesen prije 35 godina, a nove zakonske inicijative za porodičnu problematiku ne bi se smjele mijenjati najmanje idućih godinu dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije