Janković i Erjavec stvaraju predizbornu lijevu koaliciju

Dvojica iskusnih slovenskih političara su se obavezali da neće ići u koaliciju s Janšinom strankom (EPA)

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i predsjednik Slovenske stranke umirovljenika Karl Erjavec pozvali su na stvaranje predizbornog bloka lijevih snaga, kako bi se spriječila pobjeda desnice na parlamentarnim izborima 3. lipnja, javlja Hina.

Janković i Erjavec su iz Ljubljane poručili kako im je cilj spriječiti da na izborima relativnu većinu u Parlamentu dobije Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, koja je, prema nekim predizbornim anketama, u vodstvu, čime bi Janša mogao treći put postati premijer.

Sporazum o lijevom bloku koji su potpisali Janković i Erjavec, ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi premijera Mire Cerara, ima samo dva članka.

Prvim su se, po njihovim riječima, supotpisnici obvezali da neće ići u koaliciju s Janšinom strankom, a drugim da će na prvo mjesto u svome radu staviti “čovjeka i zaštitu prirode”.

Jankovićeva stranka ne ide na izbore

Janković je bio dugogodišnji direktor Mercatora i tri puta je bio gradonačelnik slovenske prijestolnice.

Na izborima 2011. godine osvojio je većinu u državnom Parlamentu sa svojom novoosnovanom strankom Pozitivna Slovenija, ali nije uspio sastaviti vladu.

“Stranka se ove godine ne kandidira na izborima, kako se ne bi usitnjavali glasovi skloni ljevici, ali je potrebno spriječiti dolazak na vlast Janše”, kazao je Janković nakon potpisivanja političkog pakta sa strankom slovenskih umirovljenika.

Erjavec je rekao da bi povezivanje ljevice i njezina pobjeda na izborima onemogućilo dalju rasprodaju državne imovine i poduzeća te da je potrebna pobjeda ljevice kako bi se sačuvalo javno i svima dostupno zdravstvo.

“Jankovića vidim kao osobu koja je jedina sposobna povezati ljevicu i provesti potrebne projekte”, kazao je Erjavec.

Poziv drugim strankama

Njih dvojica desnici u Sloveniji pripisuju socijalnu neosjetljivost i želju da “revidira” poglede na prošlost.

Pozvali su i druge stranke lijeve orijentacije da im se pridruže u njihovim nastojanjima i potpišu sporazum o lijevom bloku.

Računaju, u prvom redu, na Stranku modernog centra Mire Cerara, dosadašnjeg premijera, te Socijalne demokrate Dejana Židana, koje, za sada, ostaju pri odluci da će na izborima nastupiti samostalno, ali ne isključuju mogućnost kasnijeg povezivanja u vladajuću koaliciju ako bi takav smjer zahtijevali izborni rezultati.

Izvor: Agencije