Jamajka uzrok novog spora Kosova i Srbije

Navodno jamajčansko priznanje Kosova uzburkalo strasti javnosti u Srbiji i na Kosovu (Reuters)

Između Beograda i Prištine u toku je još jedan u nizu diplomatskih sporova nakon što je u petak dovedena u pitanje vjerodostojnost informacije da je Jamajka priznala kosovsku neovisnost, prenosi Hina.

Prebacivanje loptice između dviju strana počeo je kosovski predsjednik Hashim Thaci tvitom u kojem je naveo da ga je kosovska ambasadorica u Sjedinjenim Američkim Državama Vlora Citaku izvijestila o odluci Jamajke da prizna kosovsku neovisnost i suverenitet.

“Sjajna vijest! Upravo sam obaviješten od naše ambasadorice Vlore Citaku da je Jamajka priznala Republiku Kosovo kao suverenu i nezavisnu. Znam da je to rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina. Dobro obavljeno. Hvala vam dragi prijatelji iz Kingstona”, objavio je Thaci na svom Twitteru, zahvalivši istodobno za angažman američkom kongresmenu Eliotu Engelu.

Tu vijest tvitom je kao “dobar početak 2020. za diplomatiju Kosova i novu vladu” pozdravio i nedavno izabrani kosovski premijer Albin Kurti.

No, ubrzo je uslijedila objava ministrice vanjskih poslova Jamajke Kamina J. Smith kojom je je demantirana Thacijeva tvrdnja o priznanju.

Dovedena u pitanje tačnost informacije

“Jamajka do sada nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu”, napisala je na svom službenom Twitteru Smith.

Beogradski mediji tokom dana su se pozivali na objavu ministrice Smith, a reagirali su i portali u Prištini pa su i kosovski službeni izvori neizravno doveli u pitanje tačnost informacije o priznanju nezavisnosti.

Zastupnica Pokreta Samoopredjeljenje premijera Albina Kurtija u kosovskoj skupštini Fitore Pacoli poručila je da kosovsku ambasadoricu u Americi Vloru Citaku treba smijeniti ukoliko se potvrdi da Jamajka nije priznala Kosovo i da je ta vijest bila lažna.

Uslijedilo je reagiranje srbijanskog šefa diplomatije Ivice Dačića kako je Srbija od Jamajke dobila “usmenu informaciju” da nisu priznali Kosovo, ali da je zatražena i službena obavijest.

Dačić je ocijenio kako Prištini smeta što je broj zemalja koje priznaju Kosovo pao na manje od polovice članica Ujedinjenih naroda.

“Svejedno je li vest lažna ili je saopštena pre nego što je trebalo… Oni više nemaju većinu”, rekao je Dačić.

Zastoj u dijalogu

On je konstatirao da Priština ima “ogromnu podršku zapadnih zemalja”, koje istodobno vrše pritisak na Srbiju da prestane sa svojom kampanjom povlačenja priznanja kosovske neovisnosti.

Zastoj u dijalogu Srbije i Kosova traje već duže od godinu i po, a prijelomni razlog bio je uvođenje stopostotnih pristojbi na robu iz Srbije (i BiH), što je bila odmazda vlade u Prištini na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i sprječavanje prijema Kosova u Interpol i UNESCO.

Prema službenim podacima Beograda, na početku kampanje za povlačenje priznanja Kosova, 113 članica UN-a je priznavalo kosovsku nezavisnost, a sada ih  je 93, dok ga 95 zemalja ne priznaje, a pet ih je “u neodređenom statusu”.

Dačić, koji naglašava da je kampanja za povlačenje neovisnosti “državni projekt”, početkom februara je najavio da će uskoro i 18. država saopštiti da povlači priznanje kosovske nezavisnosti.

Izvor: Agencije