Jakovčić: Srbi u Hrvatskoj visoko postavili letvicu Srbiji

Procese pomirenja na prostorima nekadašnje Jugoslavije mogu vodi samo nacionalne stranke, kaže Eugen Jakovčić (Goran Stanz / Pixsell)

Priznavanjem zločina nad Srbima tokom vojno-policijske akcije Oluja u Hrvatskoj iz 1995. godine hrvatski premijer i predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković nagovijestio je procese pomirenja koje će u naredne četiri godine njegovog mandata vodi Hrvatska vlada, smatra Eugen Jakovčić iz Documente, koja prati suočavanje sa ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije i monitorira suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj.

Važna je bila već sama najava između premijera Plenkovića i Milorada Pupovca iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da će potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Boris Milošević ići u Knin na obilježavanje 25. godišnjice Oluje, a da će ministar branitelja Tomo Medved ići u Grubore gdje se dogodio jedan od težih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, rekao je Jakovčić u intervjuu za Al Jazeeru.

Oluja kao najvažniji ispit za hrvatsku demokratiju

Hrvatska je u srijedu obilježila 25 godina od oslobađanja dijela zemlje, koja je do tada bio pod kontrolom srpskih jedinica. “Oluja je bila politički nužna, ali žalimo i za žrtvama ratnih zločina s hrvatske strane”, rekao je premijer Planković tokom ceremonije u Kninu, što je prvo vladino priznanje postojanja ratnih zločina nad Srbima tokom te hrvatske ofenzive.

Plenković je na primjeru Oluje, kao dosadašnjem najvećem kamenu spoticanja, ne samo u odnosima Srbije i Hrvatske, već i u odnosima unutar same Hrvatske, odlučio na početku drugog mandata testirati novu politiku koju on očito želi provodi, a to je politika otvorenosti spram manjina, politiku pomirenja, “politiku koja uključuje i ovo što smo čekali 25 godina od HDZ-a, ocjenjuje Jakovčić.

“Moram napomenut da smo mi ranije također imali da je predsjednik Ivo Josipović išao u Varivode [mjesto stradanja Srba u Hrvatskoj]. Međutim, ovo je prvi puta da jedan premijer HDZ-a i HDZ-ova vlada jasno i nedvosmisleno izražava osudu zločina, da priznaju da je Oluja uz oslobodilački imala i zločinački aspekt, što je činjenica”.

Srpska strana pojavljivanjem u Kninu također je preuzela odgovornost u kontekstu onoga što je prethodilo Oluji, a to su bili zločini nad Hrvatima 1991. godine, kaže Jakovčić, objašnjavajući kako vidi dolazak Borisa Miloševića na proslavu Oluje.

“Ovu su zaista optimistični koraci, koji su se danas potvrdili i u, rekao bih, historijskom govoru premijera Plenkovića, koji je u jednoj rečenici govorio o zločinima nad Srbima od Paulin Dvora do Varivoda i na taj način povezao cijeli spektar zločina koji su se događali nad Srbima [u Hrvatskoj]”.

Procese pomirenja na prostorima nekadašnje Jugoslavije mogu vodi samo nacionalne stranke, smatra ovaj član Documente. Kada je to radila ljevica, onda je se uvijek bacalo u izdajnički kontekst, ali kada to rade konzervativci, onda taj izdajnički element otpada, kaže Jakovčić.

“Plenković je stvorio idealnu političku situaciju: uvjerljivo je pobijedio na izborima, Škoro i Domovinski pokret mu nisu trebali niti na jednoj razini. Oni danas izgledaju politički jadno i niko na njih ne obraća pažnju. Zbog toga Plenković sada može krenuti provoditi politiku pomirenja”, kaže Jakovčić. Očekuje da bi sljedeći korak mogao biti da tužilaštvo u Hrvatskoj efikasnije procesuira ratne zločine te da u školske kurikulume te zemlje uđe i drugi pogled na Oluju. 

‘Vučić je frustriran’

Govoreći o kritikama iz Srbije zbog prisustva Srba u Kninu, Jakovčić kaže da je Aleksandar Vučić očito frustriran onim što je dešavalo u Kninu u srijedu. Srbijanski predsjednik sve vrijeme do sada stvarao je dojam da kontrolira i srpsku manjinu u Hrvatskoj, ali je sada taj narativ razbijen, kaže on.

“Sada je situacija potpuno čista – jasno je da Beograd nije bitan za ovu situaciju, i da srpska manjina u Hrvatskoj nameće visoku letvicu Srbiji, ne samo za zločine u Hrvatskoj već i ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, kaže Jakovčić.

“Milorad Pupovac i Boris Milošević su odaslali jasnu poruku da su oni građani Hrvatske, da preuzimaju odgovornost u političkom smislu, da nemaju ništa sa Srbijom u tom kontekstu, i da oni žele graditi suživot u Hrvatskoj”.

Hrvatska pomirujućim porukama iz Kina, kaže Jakovčić, rješava interni problem u vezi sa Olujom, ali odašilje i poruke pomirenja prema susjednim zemljama, što bi moglo stabilizirati cijelu regiju Zapadnog Balkana.

Čudni potezi predsjednika Milanovića

Jako čudnom i iznenađujućim situacijom Jakovčić je ocijenio to što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao jedinice HVO-a iz Bosne i Hercegovine, i to što je odlikovanje preuzeo general Mijo Jelić, kojeg bosanskohercegovačko pravosuđe sumnjiči za ratne zločine.

“Mi smo vjerovali da odlaskom Kolinde Grabar-Karatović konačno na Pantovčak dolazi neko ko istinski može naslijediti politike Stjepana Mesića i Ive Josipovića, i biti lider procesa pomirenja. Međutim, za sada vidimo da je predsjednik Milanović krenuo iz potpuno nepoznatog razloga ugađati desnici, sve stavljajući u nekakav celofan nacionalnih interesa”, kaže Jakovčić. “Naravno, i dalje mislim da je važno što je Milanović na Pantovčaku, i da to Plenkoviću također daje vjetar u leđa u procesu pomirenja”, dodao je Jakovčić.    

Izvor: Al Jazeera