Jak zemljotres potresao BiH, osjetio se i u Dalmaciji

Potres, Zemljotres, Zagreb
Najveći iznos pomoći jest 600 miliona eura, a očekuje se da prvih 100 miliona bude na raspolaganju na ljeto (EPA)

Jak potres s epicentrom u Bosni i Hercegovini, koji se osjetio i u Dalmaciji, zabilježili su u petak u 13:37 seizmografi Seizmološke službe Hrvatske.

Magnituda potresa iznosila je 3,9 stupnjeva prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Potres se osjetio i u Dalmaciji, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

U četvrtak ujutro umjeren potres magnitude 3,2 stupnja prema Richteru pogodio je Zagreb i bio je jedan od najjačih naknadnih potresa u proteklih 30 dana.

Nakon dva vrlo jaka potresa koja su 22. ožujka zatresla i oštetila tisuće objekata u Zagrebu, pri čemu je jedna osoba izgubila život, prvog magnitude 5,5 stupnjeva prema Richteru i drugog 4,8 stupnjeva prema Richteru, grad se naknadno tresao još gotovo 1.000 puta, što su stručnjaci i očekivali.

Šteta od potresa 5,5 milijardi eura

Pritom nisu zabilježene štete, osim neznatnih, poput padanja žbuke.

Većina su bili slabi, magnitude manje od 1,3 stupnja prema Richteru.

Prema podacima Seizmološke službe, potres u četvrtak bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili Zagreb, jednak onomu od 24. ožujka u 20:53. 

Hrvatski ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u srijedu da je šteta od snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu približno 42 milijarde kuna (5,5 milijardi eura).

Izvor: Agencije