Jak vjetar izazvao haos na hrvatskom Jadranu

Jugo, Nevrijeme
Jugo je podiglo visoke valove, pa su na moru veliki problemi za pomorce, sve je više trajektnih linija u prekidu, a stradale su i brodice (Ivo ?agalj / Pixsell)

Najavljeno jako i olujno jugo zahvatilo je u utorak obalu hrvatskog Jadrana i izazvalo velike probleme u prometu u Dalmaciji i Istri, ali je situacija bila nepovoljna i u drugim dijelovima Hrvatske.

Na snažno pogođenom splitskom području vjetar se poslijepodne počeo smirivati pa je smanjen broj dojava o štetama, stanje na terenu je nešto bolje nego tijekom dana, a građani su poslušali savjete i uklonili automobile od dometa stabala te tijekom popodneva i noći bez potrebe ne izlaze kuće, doznaje se večeras od dežurnih službi.

Čak 365 poziva uznemirenih građana primili su splitski vatrogasci od ponedjeljka navečer do večeras u 19 sati od kada se stanje na linijama smirilo, kao i intervencije koje su vatrogasci tijekom dana imali.

Splitski su vatrogasci do utorka navečer imali  20-ak intervencija, a pribroje li se izlasci na teren dobrovoljnih vatrogasnih društava u okruženju broj intervencija je veći.

Kako se doznaje od dežurnih službi, stanje na terenu je nešto bolje nego tijekom današnjeg dana, građani su poslušali savjet, uklonili su automobile od dometa stabala i tijekom popodneva i noći bez potrebe ne izlaze iz kuća.

Ravnateljstvo Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova upozorilo je ranije u utorak kako je za područje Dalmacije izdano crveno upozorenje jer se očekuje vrlo jako i olujno, a navečer i jako olujno jugo s udarima vjetra brzine do 130 kilometara na sat, što podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje ljudi i za život opasne situacije, posebice za pomorce, prenosi Hina.

Snažan vjetar u Dalmaciji podignuo je more, koje je mjestimice poplavilo objekte u blizini obale.

Vatrogasci su neprestano na terenu, kako javljaju hrvatski mediji, a olujno jugo nosi sve pred sobom, ruši stabla, nosi kontejnere, a valovi su poplavili dijelove nekih gradova. Zabilježeni su i padovi stabala na automobile.

Uslijed jake kiše i vjetra počeli su padati komadi fasade na zgradi Zdravstvene škole u Splitu, kako je javio Večernji list.

U Dubrovniku udari vjetra od 143 km/h

U Splitu puše najjače jugo dosadašnjeg tijeka godine, a najjači udari dosežu orkanskih 130 kilometara na sat, javio je portal Dalmacija Danas.

Jugo je podiglo visoke valove, pa su na moru veliki problemi za pomorce, sve je više trajektnih linija u prekidu, a stradale su i brodice.

More je, javlja portal, počelo prodirati u podrume kuća i objekata u mnogim obalnim gradovima. U Splitu je plima također izražena, more dopire do ugostiteljskih objekata na popularnim Bačvicama.

Vatrogasci su zaprimili veći broj dojava zbog stabala koja padaju po prometnicama i u Dubrovniku i u okolici grada. U Dubrovniku je na meteorološkoj stanici Petka izmjeren udar juga od čak 143 kilometra na sat, prenio je Index.hr.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u utorak navečer za Hinu kako je diljem županije, od Lastova i Neretve do Mljeta i Konavala, od jutra zabilježena 71 intervencija vatrogasaca, najčešće u uklanjanju srušenog drveća, a ista razina pripravnosti bit će i u srijedu.

Vremenske neprilike izazvale su i velike probleme na šibenskom području.

Na otoku Murteru, u Pirovcu i okolici, kao i kod Rogoznice zabilježeno je grmljavinsko nevrijeme uz pljuskove, pa je po kvadratnom metru izmjereno čak 30 litara kiše, prenosi Tanjug.

Meteoportal Istramet javlja da je već u brojnim gradovima u Istri također zabilježena izražena plima.

Jaka kiša praćena snažnim udarima vjetra od ranog poslijepodneva pada u cijeloj Istri, posebice na jugu poluotoka: u Puli, Medulinu i Vodnjanu, ali ne stvara veće probleme, navodi Istramet, prenosi Hina. 

U Istri bez većih problema

Prema podacima Istrameta, od ponoći do 11 sati najviše kiše palo je u Vodnjanu, Marčani, Puli i Medulinu, obilnijih 36 mm, a do 17 sati kiše je napadalo gotovo 40 mm.

Jaki udari vjetra sve su snažniji i izraženiji, no, po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, stanje na terenu još nije alarmantno.

“Sve je još pod nadzorom, nema posebnih intervencija premda ih očekujemo tijekom večeri jer su udari vjetra sve jači”, rekao je Kozlevac.  

Dolores Brenko Škerjanc iz pulske Lučke kapetanije izjavila je kako nemaju nikakvih dojava o havarijama na moru te je pozvala sve nautičare i ribare da ne plove dok traju takvi vremenski uvjeti. Istarska policija javlja kako se na području Policijske uprave tijekom dana dogodilo šest prometnih nesreća, sve s materijalnom štetom, bez ozlijeđenih osoba.

“Što se tiče dojava vezanih za nevrijeme, do 18:30 primljene su četiri dojave o padu stabala na prometnice, i to kod Bala, Medulina, na području Šišana te na cesti Fažana – Vodnjan, no promet teče bez teškoća.

Osim toga, jutros je evidentirano i jedno oštećenje vozila u Pješčanoj uvali, gdje se podignuo šaht u koji je udario automobil”, izvijestila je glasnogovornica istarske Policijske uprave Suzana Sokač.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja na snazi je zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicom i motocikle.

Na Jadranskoj magistrali mogući su odroni, pa se vozači upozoravaju da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na cestama.

Nestabilno i promjenjivo vrijeme nastavit će se i tijekom večeri, posebice u drugom dijelu noći i u srijedu tijekom dana, kada lokalno može biti i izraženijih padalina praćenih grmljavinom i pljuskovima.

MUP je priopćio kako je prisutan i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, pa poziva građane da budu svjesni opasnosti i prate najnovija vremenska izvješća, a savjetuje ih i da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

‘Zaštitite sebe i svoju imovinu’

Izdano je i narančasto upozorenje za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborina i do 40-60 milimetara.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, navode iz Civilne zaštite, kako prenosi Hina.

Glavnina prognoziranih oborina očekuje se u utorak i srijedu, te u subotu, ponedjeljak i srijedu, pri čemu se obilnije oborine očekuju u gorskoj Hrvatskoj, gdje se očekuje porast vodostaja rijeka, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovitih mjera obrane od poplava.

“Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav čine učinkovitijim. Sigurnost i zaštita vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju, pored uloge namjenski organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja, izuzetno je značajan i vaš osobni doprinos”, poručuju građanima iz MUP-a.

Vjetar pustošio i u Bosni i Hercegovini

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je u utorak jugozapadni dio Bosne i Hercegovine čupajući stabla, skidajući crepove s krovova, a na području Kupresa prevrnuo je kamion, prenosi Hina. 

Kako su izvijestili iz Auto-moto kluba Bosne i Hercegovine, promet je obustavljen na dionici između Kupresa i Šujice u tomislavgradskoj općini zbog prevrtanja tegljača. Isti izvor upozorio je kako su na više prometnica granje i odroni kamenja.

Olujni vjetar u Livnu je čupao drveće i lomio grane te skidao crepove s krovova.

Na nekoliko mjesta pad stabala i granja oštetio je parkirane automobile.

Izvor: Agencije