Oglasi

Jahjaga: Sastanak za normalizaciju odnosa

Predsjednica Kosova je najavila da će na sastanku s Nikolićem biti podržan dosadašnji proces dijaloga koji vode Dačić i Thaci.
Predsjednica Kosova smatra da će sastanak s predsjednikom Srbije biti uvod u normalizaciju odnosaAP

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u utorak da je predstojeći sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem simboličan i da će glavna tema biti puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Ona je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla da se njihov sastanak ne može nazvati dijalogom, već da je to "zvaničan sastanak predsjednika dviju država, koje su nezavisne i u susjedstvu".

Jahjaga je najavila da će na sastanku biti podržan dosadašnji proces dijaloga koji vode premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci, uz posredstvo Evropske unije (EU) i podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednica Kosova je već doputovala u Brisel, gdje se u srijedu treba sastati s Nikolićem.

Rekla je da će tema razgovora biti "puna normalizacija odnosa" Beograda i Prištine, isticanje potrebe da se dijalog nastavi i postizanja sporazuma vezanih za sva pitanja, kao i njihovo provođenje radi dobrobiti svih građana i u korist mira i stabilnosti u regiju.

"Cilj sastanka je, poštujući evropske norme i standarde, ali i međunarodne konvencije, pronalazak rješenja za sva pitanja", kazala je ona i dodala da očekuje potpunu normalizaciju odnosa, što je, kako je ocijenila, svrha sastanka predsjednika.

Ustavne obaveze

Na pitanje koliko je podizanje dijaloga na nivo premijera i predsjednika utjecalo na rješavanje problema i umanjenje napetosti, Jahjaga je odgovorila da je to "nedjeljiv i neodvojiv proces, zato što svako izvršava svoju ustavnu obavezu".

"Mi djelujemo kao ravnopravni međunarodni subjekt i sa Srbijom ćemo izgraditi odnose i potpisivati bilateralne sporazume kao što to radimo i s ostalim zemljama", rekla je ona za RSE.

Upitana da li bi jedan konačni sporazum mogao okončati probleme i da li bi predsjednici trebali biti potpisnici takvog dokumenta, Jahjaga je odgovorila da bi sveobuhvatan sporazum mogao otvoriti put za potpisivanje drugih bilateralnih sporazuma.

"Ovo je redovna međudržavna norma za sve države koje su uspostavile diplomatske odnose. Pitanje potpisivanja i ratifikacije je regulirano ustavom", kazala je ona.

"Obje zemlje mogu pomoći jedna drugoj na putu integracija u EU. Obje zemlje će imati dobiti od ovakvih sastanaka, uključujući cijeli region, jer, na kraju, poštujući realnost i priznanje nezavisnosti Kosova, bit će i stabilnosti", ocijenila je Jahjaga.

Komentirajući spekulacije o eventualnom kompromisu za sjeverni dio Kosova, ona je ponovila da kosovske institucije imaju jedinstven stav o tom pitanju.

"Vidjeli ste da do sada nije bilo kompromisa koji bi bio na štetu naših interesa i naših građana. Svi dogovori su u skladu s Ustavom i zakonima Republike Kosova", kazala je Jahjaga.

Siguran napredak

Prvi sastanak Nikolića i Jahjage u Briselu bit će novi znak sporog, ali sigurnog napretka u naporima pod okriljem EU-a da se poboljšaju odnosi između Beograda i Prištine, ocijenila je u utorak agencija France Presse.

Brisel vidi ovaj sastanak, koji će biti održan u srijedu, uz posredništvo visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton, kao dio "normalizacije odnosa", iako Beograd odbija priznati nezavisnost otcijepljenog Kosova, navodi AFP.

"Posvećeni smo ovom procesu i čvrsto smo riješeni da ne prenesemo sva neprijateljstva iz prošlosti na mlađe generacije", rekla je Jahjaga uoči sastanka.

Iako je Nikolić na svom zvaničnom nalogu na Twitteru prvi potvrdio da će sastanak biti održan, on još nije iznio nikakav komentar o tome.

Analitičari navode da je sastanak u Briselu značajniji za Nikolića, koji se, prije nego što je izabran za predsjednika u maju prošle godine, snažno protivio dijalogu s Prištinom.

"Mislim da Nikolić nije presrećan što ide u Brisel, ali da su EU i SAD rešene da se taj sastanak održi", rekao je beogradski politički analitičar Dušan Janjić, prenosi AFP.

On je ocijenio da će sastanak biti "formalan", ali da bi trebao doprinijeti dijalogu Beograda i Prištine, koji je počeo u martu 2011. godine.

"Sastanak je, međutim, značajan jer će to biti ozbiljan politički test javnog mnijenja", kako na Kosovu, tako i u Srbiji, rekao je Janjić francuskoj agenciji.

"Sastanak [predsjednika] će biti samo dekoracija pregovaračkog procesa, koji Brisel snažno vodi, vještački ukras", smatra kosovski politički analitičar Behlul Beqaj, koji je u izjavi za AFP dodao da pregovore vode premijeri Srbije i Kosova, a da sastanak predsjednika u srijedu treba "začiniti" dijalog.

Politički analitičar Vladimir Todorić je, kako prenosi AFP, ocijenio da sastanak Nikolića i Jahjage, iako visoko simboličan, ilustrira napore obje strane da zadovolje Brisel i budu nagrađene u težnjama da se pridruže EU-u.

Izvor: Agencije