Oglasi

Jaguar ukida 4.500 radnih mjesta

Najveća britanska automobilska kompanija se nastoji izboriti s usporavanjem tražnje u Kini i padom interesa za dizelašima.
Plan o ukidanju 4.500 radnih mjesta širom svijeta dio je šireg programa za restrukturiranje poslovanja JaguaraEPA

Najveća britanska automobilska kompanija Jaguar Land Rover - JLR saopćila je da će ukinuti gotovo 4.500 radnih mjesta, uglavnom u Velikoj Britaniji, jer se nastoji izboriti s usporavanjem tražnje u Kini i padom interesa za dizelašima.

Kompanija, koja zapošljava gotovo 40.000 ljudi u Veliokoj Britaniji, saopćila je, također, da će početi s proizvodnjom jedinica na električni pogon u fabrici u Wolverhamptonu.

Jaguar će napraviti i novi centar za proizvodnju baterija u Hams Hallu, u blizini Birminghama, prenosi agencija Reuters.

Ušteda od 2,5 milijardi funti

"Preduzimamo odlučan korak kako bismo postigli dugoročni rast u svjetlu različitih geopolitičkih, regulatornih i tehnoloških izazova sa kojima je suočena automobilska industrija", izjavio je izvršni direktor kompanije Ralf Speth, prenosi Tanjug.

Plan o ukidanju 4.500 radnih mjesta širom svijeta dio je šireg programa za restrukturiranje poslovanja Jaguara.

Taj potez ima za cilj uštedu od 2,5 milijardi funti, navodi britanski Guardian.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.